Категорія
Гроші
Дата

Захистити інвестицію у завод чи фабрику від прильоту. Як держава страхуватиме експортоорієнтованих виробників? Розповідає міністерка економіки Юлія Свириденко

4 хв читання

ЕКА страхування експорт /Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Міністерка економіки Юлія Свириденко Фото Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Українське експортно-кредитне агентство (ЕКА) почало страхувати інвестиції від воєнних та політичних ризиків. Міністерка економіки Юлія Свириденко пояснює, як це працюватиме та чому страхування інвестицій – можливість для безпечнішого розширення переробних виробництв.

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

Експортно-кредитне агентство – добре знайомий українським експортерам інструмент. Взимку я познайомилася з невеликим виробником з Київщини. На початку вторгнення компанія скористалася підтримкою Міністерства економіки та Експортно-кредитного агентства України. Міністерство допомогло з релокацією на Буковину, ЕКА з банками-партнерами надало фінансування для виконання контракту. 

Це дозволило компанії розширити виробництво, збільшити штат і вийти на нові ринки. Нині продукт цього виробника знають далеко за межами України: каміни компанії є в будинку Бреда Піта та найкращих готелях світу. 

ЕКА-фінансування

З початку повномасштабного вторгнення ЕКА вже забезпечує український бізнес, який хоче виходити на зовнішні ринки, доступом до фінансування. 

Страховка ЕКА може бути забезпеченням за кредитом. Умовно її можна використати замість застави. А в поєднанні з програмою «Доступні кредити 5-7-9%» таке страхування забезпечує експортерів доступними фінансовими ресурсами для виконання експортних контрактів. 

Доступне фінансування – це одна з головних потреб малих та середніх компаній, які планують вихід на зовнішній ринок. Тож сьогодні 96,9% портфелю страхової відповідальності ЕКА становить саме страхування банківських кредитів на виконання експортних угод. 

З моменту повномасштабного вторгнення 97 українських експортерів залучили кошти для виконання експортних угод під страхове покриття ЕКА на загальну суму 1,48 млрд грн. Загалом обсяг підтриманого експорту склав 12,86 млрд грн. А одна гривня страхової відповідальності ЕКА вже генерує державі 9,40 грн потенційної експортної виручки. 

Страхування інвестицій: можливість для безпечнішого розширення переробних виробництв

До сьогодні Експортно-кредитне агентство надавало тільки послуги зі страхування експорту товарів, робіт та послуг. Тепер отримало ще один інструмент у свій арсенал – можливість страхувати також прямі інвестиції та дивіденди з них, якщо вони повʼязані з експортом. 

Як це працюватиме на практиці? 

Український (або іноземний) інвестор, який хоче інвестувати в межах України, наприклад, побудувати завод чи модернізувати виробництво, зможе звернутися безпосередньо до ЕКА й оформити страхування. Страховий поліс ЕКА також слугуватиме забезпеченням за кредитом на покриття інвестиції. 

Інвестор може звернутися в ЕКА за страхуванням свого внеску, якщо:

  • частка його корпоративних прав у проєкті перевищує 10%;
  • інвестиція спрямована на створення обʼєктів та інфраструктури, необхідних для розвитку переробної промисловості та експорту товарів, зроблених в Україні;
  • обʼєкти інвестування перебувають на підконтрольній території;
  • товари, які експортуватимуть, будуть відповідати вимогам ст. 8 закону №1792-VIII від 20 грудня 2016 року «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності»; 
  • дивіденди можна буде застрахувати, якщо їх сплачуватимуть з інвестиції, що відповідає усім цим вимогам. 

200 млн грн – максимальна страхова сума на один обʼєкт інвестування. 

За страхуванням від воєнних і політичних ризиків до ЕКА може звернутися й банк-кредитор, який дає експортерові фінансування для реалізації інвестиційного проєкту. Це зменшить для банку ризики несплати за кредитом, а отже, підвищить ймовірність його видачі. 

Максимальна страхова сума на один інвестиційний кредит – 200 млн грн, страховий тариф визначають індивідуально.

Загальні обсяги страхування обмежуються лише статутним капіталом ЕКА – 2 млрд грн. Ми працюємо над тим, щоб збільшити капіталізацію Експортно-кредитного агентства. 

Підтримка несировинного експорту – пріоритет державної політики «Зроблено в Україні» 

Запуск програми має стати потужною підтримкою для несировинного експорту, який є пріоритетом нашої політики «Зроблено в Україні»

Причина проста: якщо продавати пшеницю, то в умовних $300, які коштує тонна цієї продукції, доданої вартості буде всього $90. Якщо робити з неї борошно, додана вартість зростає до $220. Якщо ж зробити складніший продукт, як-от клейковину, додаткова вартість складе $550. 

Те саме відбувається з іншими продуктами: у кубометрі деревини доданої вартості буде всього $26, у виробленій з неї фанері – $190, а в корпусних меблях – $290. Тому ми намагаємось збільшити частку переробки в структурі ВВП із нинішніх 10% до принаймні 20%.

Розвинена інфраструктура страхування від воєнних ризиків може бути додатковим стимулом для інвесторів виходити на український ринок, розвивати тут свої заводи та фабрики. Можливо, не визначальним фактором, але точно вкрай важливим.  

Раніше страхування від воєнних ризиків було доступне лише від міжнародних організацій

Міжнародне агентство з гарантування інвестицій Світового банку (MIGA) страхувало іноземні компанії, які готові інвестувати в Україну, американська корпорація з фінансування міжнародного розвитку (DFC) та польська агенція KUKE надавали гарантії іноземним та українським компаніям. 

Тепер ЕКА приєднується до організацій, готових страхувати інвестиції в Україну і в Україні. Завдяки цьому українські компанії отримують додаткові гарантії фінансової безпеки, а економіка – посилення ділової активності. 

Страхування сприятиме створенню обʼєктів та інфраструктури, необхідних для розвитку переробної промисловості та експорту товарів, зроблених в Україні. 

Важливість цього підходу та політики «Зроблено в Україні» підтримують і громади. Наприклад, як це зробили в Чернівецькій ОВА, де вирішили компенсувати для бізнесу, який працює або має намір працювати на Буковині, вартість страхування в ЕКА.  

До 100 000 грн із бюджету Чернівецької області може бути компенсовано для підприємця, який скористається страхуванням договорів зовнішньоекономічної діяльності та страхуванням передекспортного фінансування. І компенсацію у розмірі до 300 000 грн отримують ті, хто страхуватиме інвестиції або ж інвестиційні кредити. 

Це чудовий приклад підтримки локальних експортоорієнтованих підприємств, що сприятиме розвитку регіону. Бо розвинена переробка – це додаткові робочі місця, податки та можливість для зростання економіки як держави, так і регіонів. 

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні