Категорія
Новини
Дата

Суд продовжив арешт Медведчуку й арештував 279 картин, вагон-ресторан та інше майно підозрюваного у держзраді

Личаківський районний суд Львова продовжив арешт політику й одному з найбагатших людей України Віктору Медведчуку до 9 серпня. Про це йдеться у рішенні суду.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Суддя продовжив термін утримання під вартою без визначення розміру застави строком на 60 днів підозрюваному Медведчуку.
  • Захист депутата звернувся до Верховного суду з проханням про передання цього клопотання на розгляд до Печерського районного суду Києва, але колегія суддів Касаційного кримінального суду відмовила в цьому.
  • Також суд наклав арешт на майно Медведчука, яке виявили у процесі проведення обшуку 7 червня в будинку та земельній ділянці, які належать йому на праві приватної власності.
  • «Загалом арештовано 279 картин, чотири статуетки, десять годинників, пʼять чашок, один келих, одну тацю, дві вази, один графин, дві підставки, два срібні підсклянники, один чайник, 31 коробка з елементами посуду, залізничний вагон-ресторан з меблями, предметами інтер’єру та посуду», — ідеться на сайті Личаківського суду.

Контекст

До війни Forbes оцінював статки Медведчука в $620 млн. Третина цієї суми, $190 млн, – його персональний транспорт, зокрема 92-метрова яхта Royal Romance. Яхта побудована у 2015 році нідерландською компанією Feadship, тоді вона коштувала близько $200 млн. Але після введених проти Медведчука та його оточення санкцій у лютому 2021 року Forbes оцінив її вдвічі дешевше. Медведчук володів яхтою через офшор на Маршаллових островах.

16 березня Львівський суд заарештував яхту, а 11 квітня передав її у розпорядження АРМА.

Проти народного депутата, голови політради партії «ОПЗЖ» Віктора Медведчука прокуратура веде дві кримінальні справи. Його підозрюють у держзраді, співпраці з російськими чиновниками для незаконного видобутку газу на шельфі Чорного моря та сприянні незаконному постачанню вугілля з тимчасово окупованої території Донбасу у 2014–2015 роках.

Медведчук сидів під домашнім арештом. Але коли російські війська почали бити ракетами по Україні, він зібрав речі й утік. Його дружина Оксана Марченко виїхала з України до Білорусі за пʼять днів до вторгнення Росії.

12 квітня Медведчук був затриманий правоохоронцями.

Затриманий СБУ Медведчук розповів про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» для подальшого прокачування через нього дизельного пального. За його словами, питаннями трубопроводу він займався на прохання Порошенка. І зрештою за рік роботи трубопровід заробив для його власників вдвічі більше коштів, ніж було вкладено в його викуп, – до $42 млн. А з травня 2019 року, тобто після припинення повноважень Порошенка, прокачування дизеля через магістраль припинилося.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні