Категорія
Новини
Дата

Суд заблокував роботу ТРЦ компанії Arricano у Києві та Запоріжжі

2 хв читання

ТРЦ «РайON» у Києві /з офіційного сайту

ТРЦ «РайON» у Києві Фото з офіційного сайту

Компанія Arricano Real Estate PLC заявляє про блокування діяльності торгових центрів «РайON» у Києві та City Mall у Запоріжжі, повідомляє пресслужба. Суд наклав арешт на рахунки компаній, які управляють цими об’єктами.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • 17 червня 2024 року за клопотанням прокурора Київської обласної прокуратури слідчий суддя Соломʼянського районного суду міста Києва наклав арешт на рахунки ТОВ «Призма Альфа» та ПрАТ «Лівобережжяінвест», які управляють ТРК City Mall та «РайON» відповідно.
  • Ці судові рішення фактично заблокували не лише господарську діяльність компаній, але й позбавили їх можливості сплачувати загальнодержавні податки та збори, та виконувати кредитні зобовʼязання перед українськими банками, йдеться в пресрелізі.
  • «Ці дії ще раз підтверджують, що стосовно групи компаній українські силові структури та суди виконують чиєсь замовлення», – заявив голова ради директорів Arricano Real Estate PLC Маргус Курм.
  • «При однакових підставах та обґрунтуваннях, одні слідчі судді ухвалюють рішення про арешт рахунків, а інші – вважають, що правові підстави для накладання арешту на рахунки відсутні», – зазначає Маргус Курм. За його словами, у березні та травні цього року інші слідчі судді того ж суду відмовили прокурору в задоволенні ідентичних клопотань.
  • Рішення про арешт рахунків ТОВ «Призма Альфа» та ПрАТ «Лівобережжяінвест» компанія вважає черговим посиленням тиску з боку силових структур. Arricano заявляє, що те, що відбувається з її активами в Україні – це рейдерство із залученням державних органів. Наслідком таких дій може бути повна зупинка роботи торгових центрів у Києві, Запоріжжі й Кривому Розі. 

Якими ТРЦ володіє Arricano

Arricano – девелопер торговельних центрів в Україні з європейськими інвестиціями. З 2013 року до 17 січня 2023-го акції компанії були розміщені на Альтернативному ринку інвестицій (AIM) Лондонської фондової біржі.

Arricano Real Estate PLC зареєстрована на Кіпрі, а володіє торговими центрами в Україні через дочірні компанії. Це ТРК City Mall (загальна площа – 24 000 кв. м) у Запоріжжі, ТРЦ «РайON» (34 200 кв. м) і «Проспект» (73 700 кв.м) у Києві, «Сонячна Галерея» (44 000 кв. м) у Кривому Розі. Крім того, Arricano будує три об’єкти нерухомості.

У березні 2014 року стало відомо, що компанія домовилася про викуп своїх акцій у Dragon Capital Томаша Фіали. Метою угоди було введення в компанію нового американського інвестора.

Контекст

У квітні 2024 року компанія Arricano Real Estate PLC заявляла, що її активи в Україні намагаються забрати силовим шляхом із використанням впливу на правоохоронні та судові органи, йшлося у заяві директора Маргуса Курма.

Напередодні суд вирішив передати в управління АРМА два ТРЦ компанії – City Mall у Запоріжжі й «Сонячна Галерея» у Кривому Розі.

У травні 2024-го АРМА оголошувало конкурсні відбори управителів для ТРК «Сонячна Галерея» і ТРК City Mall. Їхня мета – «проведення попередніх консультацій та аналіз ринку для підготовки тендерної документації для конкурсу з відбору управителя арештованими активами», повідомляло агентство.

Arricano стверджує, що протягом 2023-2024 років її активи в Україні перебувають під системним тиском з боку силових структур. За словами директора фірми, «опоненти використовують будь-які методи, щоб заблокувати роботу бізнесу та фактично забрати активи компанії».

Сторона обвинувачення (Головне управління СБУ у м. Києві та Київській області та Київська обласна прокуратура) підозрює компанію у нібито перерахуванні прибутку від діяльності чотирьох торговельно-розважальних центрів (ТРЦ) в Україні до держави-агресора. 

Arricano заперечує це звинувачення і повідомила, що з 24 лютого 2022-го до 16 жовтня 2023-го у компаній групи в Україні були відсутні будь-які перерахування грошових коштів за кордон. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд