Категорія
Новини
Дата

Dragon Capital Томаша Фіали заявив про тиск на бізнес

3 хв читання

Одна з найбільших інвестиційних компаній України Dragon Capital заявляє про тиск правоохоронних органів на свій бізнес, попри численні заяви керівництва держави та Генеральної прокуратури про необхідність припинення таких практик. Як зазначила інвесткомпанія Томаша Фіали, правоохоронці «проявляють підвищену увагу» до ТРЦ Victoria Gardens у Львові. 

Ключові факти

  • Упродовж останніх кількох місяців працівники Бюро економічної безпеки проявляють підвищену увагу до діяльності торгово-розважального центру Victoria Gardens (ТРЦ VG) у Львові – одного з ключових активів Dragon Capital, що був придбаний у турецьких бізнесменів у березні 2018 року, повідомила Dragon Capital.
  • Спочатку детективи ТУ БЕБ у м. Києві у кримінальному провадженні, що відкрито у 2017 році, тобто до придбання активу, висунули звинувачення в ухиленні від сплати податку при операції з продажу ТРЦ VG з ТОВ «Фенікс-Капітал» на ТОВ «Європоліс Проперті Холдінг» (поточний власник ТРЦ VG). 
  • Dragon Capital заявила, що подала необхідні пояснення та документи. Також були допитані працівники, у т.ч. у Львові із залученням детективів ТУ БЕБ у Львівській області. 
  • Однак у травні цього року ТОВ «Європоліс Проперті Холдінг» отримало вимогу вже від детективів ТУ БЕБ у Львівській області, але вже в іншій кримінальній справі від 2017 року, щодо надання таких же самих пояснень і документів по ті й же самій операції, наголосила інвесткомпанія.
  • Після того як ТОВ «Європоліс Проперті Холдінг» надало свої пояснення та нагадало про те, що дані обставини вже були предметом розслідування іншого територіального управління БЕБ, компанія отримала від львівських детективів чергову вимогу з попередженням про можливе проведення виїмок та обшуків, зазначається у повідомленні.

Ключова цитата

«Dragon Capital вважає, що дублювання роботи детективів БЕБ та втягування компанії в «історичні» кримінальні провадження є формою тиску на бізнес. Dragon Capital закликає до припинення таких практик та забезпечення сприятливих умов для ведення бізнесу в Україні. Компанія сподівається на підтримку державних органів у створенні прозорого та справедливого бізнес-середовища», – йдеться у заяві Dragon Capital .

Dragon Capital Томаша Фіали заявив про тиск на бізнес /Фото 1

Victoria Gardens у Львові. Фото: пресслужба ТРЦ

Контекст

Dragon Capital придбав корпоративні права ТОВ «Фенікс-Капітал», якому на той час належав ТРЦ VG, у 2018 році. На момент покупки загальна сума накопичених збитків ТОВ становила близько 500 млн грн, з яких основну суму становили курсові різниці по кредиту від компанії-нерезидента. 

Як зазначила інвесткомпанія, попередній власник товариства – іноземна компанія GLOBCON LIMITED та її бенефіціарні власники – зіткнулися у 2017 році зі спробами рейдерського захоплення ТРЦ VG, організованими колишнім директором ТОВ «Фенікс-Капітал» спільно з іншими особами. 

Продавці завірили, що запобігли будь-яким незаконним вимогам до нового власника ТОВ «Фенікс-Капітал»/ТРЦ VG, зокрема через провадження у більш як пʼяти кримінальних справах, відкритих у 2017 році.  

Проте, як виявилося, попри зміну власників ТОВ «Фенікс-Капітал», спроби рейдерського захоплення ТРЦ VG не припинилися, і Dragon Capital зіткнулася із загрозою втрати контролю над придбаними на законних підставах активами, заявила інвесткомпанія. 

Для створення додаткового юридичного захисту ТРЦ VG від незаконних посягань було ухвалено рішення про продаж ТРЦ VG на іншу компанію групи Dragon Capital за ринковою ціною, визначеною незалежним експертом.

За результатами такого продажу ТОВ «Фенікс-Капітал» сплатило у вересні 2018 року безпосередньо до бюджету ПДВ у сумі більше 80 млн грн.

Після цього компанія провела реконструкції та інші поліпшення нерухомості на загальну суму понад 250 млн грн, що суттєво збільшило ринкову вартість ТРЦ VG. 

Ці операції були перевірені податковою службою у 2021 році під час планової документальної виїзної перевірки, заявила інвесткомпанія.

ТОВ «Європоліс Проперті Холдінг» (поточний власник ТРЦ VG) почало сплачувати ПДВ від операцій з надання в оренду площ у ТРЦ VG безпосередньо до бюджету з лютого 2021 року. Наразі це складає близько 9 млн грн щомісяця. 

За результатами 2023 року ТОВ стало прибутковим: за рік сплачено 54,5 млн грн податку на прибуток, а за перший квартал 2024 року – 12 млн грн, повідомив Dragon Capital.

Dragon Capital

У інвесткомпанії Томаша Фіали Dragon Capital близько 50 інвестицій. Вартість активів під управлінням сягає $1 млрд. Dragon – один із найбільших рантьє в країні: володіє портфелем комерційної нерухомості площею 640 000 кв. м. У нього входять шість торгових та 11 офісних центрів, а також 10 логістичних комплексів.

Є в інвестпортфелі і банк – «Юнекс» та низка виробничих компаній – від Карлівського заводу машинобудування до виробництва мінеральної води «Трускавецька». Dragon володіє найбільшими за охопленням медіагрупами – «Українська правда» та NV.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні