Категорія
Новини
Дата

«Не відповідає дійсності». БЕБ прокоментувало заяву Dragon Capital про тиск на бізнес

2 хв читання

Бюро економічної безпеки заявило, що інформація інвестиційної компанії Dragon Capital щодо тиску з боку бюро не відповідає дійсності, сказано у повідомленні пресслужби БЕБ. Бюро зазначило, що розцінювання факту відкриття кримінального провадження як тиску на бізнес є маніпуляцією.

Напередодні інвесткомпанія Томаша Фіали повідомила, що правоохоронці «проявляють підвищену увагу» до ТРЦ Victoria Gardens у Львові.

Ключові факти

  • БЕБ повідомило, що розслідування з приводу діяльності Dragon Capital відбувалось за фактом ухилення від сплати податків. Для перевірки наявної інформації детективи БЕБ провели низку слідчих дій. 
  • Зазначається, що після цього 29 лютого кримінальне провадження за ознаками статті 212 Кримінального кодексу України «Ухилення від податків», детективами ТУ БЕБ у м.Києві було закрито. 
  • Стосовно справи ТУ БЕБ у Львівській області, то наразі готуються матеріали про закриття цього кримінального провадження, заявило БЕБ.
  • «Розцінювання факту відкриття кримінального провадження як тиску на бізнес з боку детективів є маніпуляцією», – сказано у повідомленні бюро.

Контекст

24 травня одна з найбільших інвестиційних компаній України Dragon Capital заявила про тиск правоохоронних органів на свій бізнес, попри численні заяви керівництва держави та Генеральної прокуратури про необхідність припинення таких практик. Згідно із заявокю компанії, упродовж останніх кількох місяців працівники Бюро економічної безпеки проявляють підвищену увагу до діяльності торгово-розважального центру Victoria Gardens (ТРЦ VG) у Львові – одного з ключових активів Dragon Capital.

Спочатку детективи ТУ БЕБ у м. Києві у кримінальному провадженні, що відкрито у 2017 році, тобто до придбання активу, висунули звинувачення в ухиленні від сплати податку при операції з продажу ТРЦ VG з ТОВ «Фенікс-Капітал» на ТОВ «Європоліс Проперті Холдінг» (поточний власник ТРЦ VG). 

У травні цього року ТОВ «Європоліс Проперті Холдінг» отримало вимогу вже від детективів ТУ БЕБ у Львівській області, але вже в іншій кримінальній справі від 2017 року, щодо надання таких же самих пояснень і документів по ті й же самій операції, наголосила інвесткомпанія.

Dragon Capital придбав корпоративні права ТОВ «Фенікс-Капітал», якому на той час належав ТРЦ VG, у 2018 році. На момент покупки загальна сума накопичених збитків ТОВ становила близько 500 млн грн, з яких основну суму становили курсові різниці по кредиту від компанії-нерезидента. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні