Категорія
Новини
Дата

Dragon Capital Томаша Фіали продав свої акції у девелоперської компанії Arricano. Вона залучатиме американського інвестора

Компанія Arricano Real Estate PLC домовилася про викуп своїх акцій у Dragon Capital Томаша Фіали, повідомляє пресслужба Arricano.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Arricano Real Estate PLC та Dragon Capital досягли домовленості, згідно з якою Arricano викуповує свої акції у Dragon Capital. Метою угоди є введення в компанію нового американського інвестора, йдеться у пресрелізі.
  • Arricano володіє чотирма торгово-розважальними центрами (ТРЦ) у Києві («Проспект» —площа 63 000 кв.м.) і РайON — 60 000 кв.м. ), Запоріжжі (City Mall — 23 400 кв.м.) та Кривому Розі («Сонячна галерея» — 34 000 кв.м). Середня орендна ставка у таких ТЦ складає $15 за кв.м без операційних витрат, каже провідний експерт Colliers Ukraine з торговельної нерухомості Ігор Заболоцький.

Контекст

ТРЦ «Сонячна галерея» у Кривому Розі відкрили у 2008 році. За два роки інвестиційний фонд Dragon Capital придбав 35% акцій Arricano Trading Limited за $30 млн.

У 2011 році Arricano ввела в експлуатацію ТРЦ City Mall у Запоріжжі, а за рік — ТРЦ РайON у Києві. У 2013 році Arricano розмістила свої акції на Лондонській фондовій біржі. Тоді компанія оцінювалася у близько $ 241 млн. У 2023 році акції компанії виключено з лістингу через війну.

3 березня 2014 року Сімферополі відкрився ТРЦ «Южная галерея», який побудувала Arricano. Фактично півостров тоді вже було окуповано російськими військами. Після окупації Криму ТРЦ продовжив працювати на півострові. Водночас засновник бенефіціара Arricano Ґіллар Тедер намагався приховати свій бізнес на півострові, йшлося у розслідуванні «Крим.Реалії» у жовтні 2021 року. 

У вересні 2014 року Arricano відкриває у Києві ТРЦ «Проспект».

У 2019 році засновник і власник інвесткомпанії Dragon Capital Томаш Фіала підписав попередню угоду, а також були погодив комерційні умови, відповідно до яких Dragon Capital готовий був віддати акції та доплатити певні кошти в обмін на ТРЦ у Кривому розі і Запоріжжі. «Але за день до підписання основного договору Ґіллар Тедер розірвав угоду, запросивши більше грошей», — казав в інтерв`ю Forbes Ukraine у січні 2024 року Томаш Фіала.

Наприкінці 2023 року РНБО ввела санкції проти замовника будівництва ТРЦ «Южная галерея» у Сімферополі — ТОВ «Вояж-Крим». Тоді ж, за даними Dragon Capital, у ЗМІ почала розповсюджуватися інформація про те, що Arricano начебто продовжує працювати у тимчасово окупованому Криму. 

«Компанія Arricano не працює в Криму і, відповідно, я не володію ніякими частками компаній, які мають бізнес у Криму», – казав тоді гендиректор і власник Dragon Capital Томаш Фіала. Незначний міноритарний пакет акцій (12,5%-ред.) не дозволяє впливати на ухвалення рішень в Arricano, додавав він. 

Команда Dragon Capital доклала максимум зусиль для того, щоб погодити з мажоритарним акціонером Arricano вихід компанії, проте не отримала такої можливості, зазначав Фіала.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні