Категорія
Новини
Дата

Сухопутний коридор залишається єдиним варіантом для вивезення зерна з України – Білий дім

1 хв читання

Єдиним варіантом для вивезення агропродукції з України залишається сухопутний коридор після виходу Росії із зернової угоди. Про це напередодні на брифінгу заявив представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі, відповідаючи на запитання журналістів.

Ключові факти

  • За словами представника Білого дому, вивезення української агропродукції сухопутним шляхом буде менш ефективним, ніж морем, проте США не братимуть участі у супроводі вантажних суден військовими кораблями.
  • «Єдиний варіант – перевозити сушею, залізницею, вантажним транспортом. Звісно, сушею зараз перевозять в Україні все», – сказав Кірбі.
  • Він наголосив, що відповідальність за руйнування угоди повністю лежить на Росії. За словами Кірбі, через рішення Кремля світові ціни на зерно можуть зрости.

Контекст

Раніше генсекретар ООН Антоніу Гутерреш запропонував Путіну продовжити «зернову угоду» в обмін на підключення дочірньої компанії Россільгоспбанку до міжнародної платіжної системи SWIFT. 

14 липня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запевнив, що дію «зернової угоди», яка дозволяє Україні експортувати врожай із ключових портів через Чорне море, буде продовжено. За його словами, Путін погодився на продовження дії ініціативи. Згодом у Кремлі цю інформацію спростували.

17 липня РФ направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження угоди. У Кремлі заявили, що повернуться до неї після виконання умов РФ. Пізніше російське МЗС опублікувало заяву, в якій йдеться про відкликання гарантій безпеки судноплавства в межах Чорноморської зернової ініціативи.

У відповідь на це президент Володимир Зеленський запропонував продовжити роботу «зернового коридору» без участі Росії.

«Ми не боїмося. До нас звернулися компанії, які є власниками кораблів. Вони сказали, що готові, якщо Україна відпустить, а Туреччина буде пропускати, то всі готові продовжувати постачання зерна», – сказав Зеленський.

Ідею військових конвоїв для «зернового коридору» раніше озвучив секретар РНБО Олексій Данілов. Але він назвав це «спільним завданням, а не тільки України».

Які альтернативи «зерновому коридору» мають українські аграрії, читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні