ООН запропонувала РФ доступ до SWIFT в обмін на продовження «зернової угоди» – Reuters /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

ООН запропонувала РФ доступ до SWIFT в обмін на продовження «зернової угоди» – Reuters

Shutterstock

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш запропонував президентові Росії Володимиру Путіну продовжити «зернову угоду» в обмін на підключення дочірньої компанії Россільгоспбанку до міжнародної платіжної системи SWIFT, повідомили джерела Reuters.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Росія погрожує розірвати «зернову угоду», термін дії якої спливає наступного тижня, оскільки не було виконано кілька її вимог щодо відправки зерна та добрив за кордон. 
  • Ключовою вимогою Москви є повторне підключення Россільгоспбанку до міжнародної платіжної мережі SWIFT. Він був відрізаний Європейським Союзом у червні 2022 року через вторгнення Росії до України. 
  • ЄС розглядає можливість підключення до SWIFT дочірньої компанії Россільгоспбанку, щоб дозволити угоди із зерном та добривами, повідомили агентству Reuters три джерела, знайомі з обговореннями. 
  • Гутерреш запропонував Путіну, щоб Росія дозволила «зернову угоду» ще на кілька місяців, давши ЄС час для підключення дочірньої компанії Россільгоспбанку до SWIFT, повідомили два джерела.
  • У вівторок, 11 липня, Гутерреш направив Путіну листа, в якому запропонував шляхи подальшого полегшення російського експорту продовольства та добрив та забезпечення продовження поставок українського зерна Чорним морем, заявив представник ООН. «Мета полягає в тому, щоб усунути перешкоди, що впливають на фінансові операції через Россільгоспбанку, що викликає серйозне занепокоєння РФ, і одночасно забезпечити продовження потоку українського зерна через Чорне море», – заявив офіційний представник ООН Стефан Дюжаррик.
  • Він не повідомив подробиць про пропозицію, але додав, що Гутерреш взаємодіє з усіма відповідними сторонами з цього питання та готовий продовжити обговорення своєї пропозиції з Росією.

Контекст

У липні 2022 року Організація Обʼєднаних Націй та Туреччина виступили посередниками в рамках ʼзернової угодиʼ, щоб допомогти помʼякшити глобальну продовольчу кризу, посилену вторгненням РФ та блокадою українських портів.

Як обхідний шлях через відсутність доступу до SWIFT офіційні особи ООН вмовили американський банк JPMorgan Chase & Co розпочати обробку деяких платежів за експорт російського зерна.

ООН також працює з Африканським експортно-імпортним банком над створенням платформи для допомоги в обробці транзакцій з російського експорту зерна та добрив до Африки, повідомив минулого місяця високопоставлений торговий представник ООН.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні