Туреччина заявила про згоду Росії на продовження «зернової угоди». У Кремлі заперечили (оновлено) /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Туреччина заявила про згоду Росії на продовження «зернової угоди». У Кремлі заперечили (оновлено)

Getty Images

Дію «зернової угоди», яка дозволяє Україні експортувати врожай із ключових портів через Чорне море, буде продовжено, заявив президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, пише AFP. За його словами, президент РФ Володимир Путін погодився на продовження дії ініціативи. Згодом у Кремлі цю інформацію спростували.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ердоган заявив у пʼятницю, 14 липня, що він дотримується з Путіним «однієї думки» щодо продовження угоди, яка дозволяє експорт українського зерна через Чорне море, пише Reuters.
  • Виступаючи перед журналістами, Ердоган сказав, що очікує на продовження угоди після 17 липня в результаті зусиль Організації Обʼєднаних Націй і Туреччини.
  • Європейська комісія допомагає ООН та Туреччині продовжити угоду щодо зерна і готова «вивчити всі рішення», заявив у четвер представник Європейського Союзу.
  • Оновлено. Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков повідомив російському «Інтерфаксу», що РФ не робила жодних заяв щодо продовження «зернової угоди». «Жодних заяв з цього приводу ми не робили», – сказав Пєсков.

Контекст

Організація Обʼєднаних Націй і Туреччина виступили посередниками в «зерновій угоді» щодо Чорного моря на перші 120 днів у липні минулого року, щоб допомогти впоратися з глобальною продовольчою кризою, яка посилилася через вторгнення Москви в Україну – одного з провідних світових експортерів зерна.

Днями генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш запропонував президентові Росії Володимиру Путіну продовжити «зернову угоду» в обмін на підключення дочірньої компанії Россільгоспбанку до міжнародної платіжної системи SWIFT. У вівторок, 11 липня, Гутерреш направив Путіну листа, в якому запропонував шляхи подальшого полегшення російського експорту продовольства та добрив та забезпечення продовження поставок українського зерна Чорним морем, заявив представник ООН. 

Як обхідний шлях через відсутність доступу до SWIFT офіційні особи ООН вмовили американський банк JPMorgan Chase & Co розпочати обробку деяких платежів в обмін на експорт російського зерна.

ООН також працює з Африканським експортно-імпортним банком над створенням платформи для допомоги в обробці транзакцій з російського експорту зерна та добрив до Африки, повідомив минулого місяця високопоставлений торговий представник ООН.

Фʼючерси на пшеницю і кукурудзу зростають другу сесію підряд на тлі невизначеності у звʼязку з наближенням закінчення терміну «зернової угоди», востаннє вона була пролонгована до 18 липня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні