Світові оборонні гіганти очікують подвоєння потоку замовлень – FT /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Світові оборонні гіганти очікують подвоєння потоку замовлень – FT

2 хв читання

Getty Images

Найбільші 15 оборонних компаній світу очікують подвоєння потоку замовлень до кінця 2026 року, до $52 млрд. Про це пише FT з посиланням на підрахунки Vertical Research Partners. Очікується, що на пʼятірку найбільших оборонних компаній США припаде половина замовлень, європейські лідери – BAE Systems, Rheinmetall і Saab.

Україна стала найбільшим імпортером зброї в Європі у 2019–2023 роках та четвертим у світі після вторгнення РФ у 2022 році.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Найбільші у світі компанії аерокосмічної та оборонної промисловості очікують рекордних рівнів грошових надходжень у найближчі три роки завдяки збільшенню замовлень на нову зброю від урядів через зростання геополітичної напруженості.
  • Провідні 15 оборонних підрядників прогнозують вільний грошовий потік у розмірі $52 млрд у 2026 році, що майже вдвічі більше, ніж у кінці 2021 року.
  • П’ять найбільших оборонних підрядників США очікують грошового потоку в $26 млрд до кінця 2026 року, що більш ніж удвічі перевищує показники 2021 року. 
  • Європейські оборонні гіганти такі як BAE Systems, Rheinmetall та Saab, які отримали нові контракти на постачання боєприпасів та ракет, очікують збільшення грошового потоку більш ніж на 40%.
  • Індустрія виграє від різкого збільшення військових витрат, оскільки уряди підвищують свої бюджети у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну та загострення ситуації на Близькому Сході та в Азії.
  • У США останні закони про допомогу Україні, Тайваню та Ізраїлю передбачають майже $13 млрд на виробництво зброї для п’яти найбільших оборонних компаній – Lockheed Martin, RTX, Northrop Grumman, Boeing і General Dynamics – та їх постачальників.
  • У Великій Британії Міноборони виділило 7,6 млрд стерлінгів на військову допомогу Україні протягом останніх трьох років, включаючи поповнення запасів.
  • Очікуються нові великі злиття. Зокрема, Rheinmetall нещодавно оголосив про купівлю мічиганської Loc Performance за $950 млн. Вона стане важливим аргументом у боротьбі за мегазамовлення США в $60 млрд на БМП і броньовані вантажівки.
  • Попри прогнози щодо збереження високих оборонних витрат у найближчі роки, аналітики також не виключають зменшення кількості нових замовлень після завершення війни в Україні.

Контекст

У 2023 році витрати на оборону в світі зросли на 6,8% порівняно з попереднім роком, до $2,4 трлн, свідчать дані Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI). Це було найбільшим річним зростанням від 2009 року.

Україна у минулому році була восьмою у світі за обсягом військових витрат, які зросли на 51% до $64,8 млрд і склали 58% загальних державних видатків.

Військові витрати РФ зросли на 24%, до $109 млрд, що на 57% більше з 2014 року, коли Росія окупувала Крим. У 2023 році військові витрати Росії становили 16% від загальних державних витрат.

За даними SIPRI, Україна стала найбільшим імпортером зброї в Європі у 2019–2023 роках та четвертим у світі після того, як з лютого 2022 року не менше 30 держав поставили Києву основні озброєння як військову допомогу. На тлі агресивної війни РФ проти України європейські країни майже вдвічі збільшили імпорт основних видів озброєнь, а Франція обійшла Росію у рейтингу основних експортерів зброї. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд