Категорія
Новини
Дата

Міноборони прийняло на озброєння першого в Україні наземного пожежного робота

1 хв читання

Міністерство оборони кодифікувало та допустило до експлуатації у підрозділах Збройних сил України перший інженерний наземний роботизований комплекс пожежогасіння, повідомляє пресслужба.

Український оборонно-промисловий комплекс (ОПК) на другому році повномасштабного вторгнення Росії зріс втричі – до $3 млрд. 

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Наземний роботизований комплекс початково розроблявся для потреб цивільних надзвичайно-рятувальних служб, однак машиною зацікавилися військові.
  • Такий робот потрібен, наприклад, на місцевості, де є боєприпаси, що не вибухнули, у наближенні до техніки, яка горить і в якій є ризик детонації боєкомплекту, а також в інших потенційно небезпечних випадках, пов’язаних із ризиком для життя і здоров’я військовослужбовців. 
  • На вимогу військових роботизована платформа отримала посилену ходову частину. Також збільшено дальність управління і час автономної роботи.
Міноборони прийняло на озброєння першого в Україні наземного пожежного робота /Фото 1

Фото: Міноборони

Міноборони прийняло на озброєння першого в Україні наземного пожежного робота /Фото 2

Фото: Міноборони

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Роботизований комплекс пожежогасіння – рухома гусенична платформа зі спеціальним устаткуванням для подачі води під тиском або спеціальної піни, що гасить полум’я. За допомогою пульта керування оператор із безпечного місця направляє робота до епіцентру загорання. Потік рідини, яка подається на джерело горіння, можна регулювати дистанційно.
  • Робот-пожежник працює на відстані до 2 км від оператора на відкритій місцевості і до 400 м – на пересіченій. Зображення з небезпечної ділянки, де відбувається ліквідація загорання, оператор отримує з відеокамери об’єктивного контролю, яка встановлена на платформі.
  • Завдяки гусеничному шасі цей робот-пожежник може долати складний рельєф місцевості, переїжджати палаючі уламки, працювати при екстремальних температурах і за допомогою свого водомета створювати так звану водну стіну.

Контекст

Українські компанії випускають дрони, артилерійські установки, бронетехніку та майже опанували виробництво натівських артилерійських снарядів калібру 155 мм. У 2024-му український ОПК може виробляти впʼятеро більше. Детальніше про це читайте тут.

Наразі «Агентство оборонних закупівель» Міноборони уклало контракти зі 102 вітчизняними постачальниками, з яких 45% – це виробники дронів, повідомив керівник департаменту політики закупівель Міноборони Гліб Канєвський. У «Державного оператора тилу» показник за контрактами з українським виробником дещо вищий, оскільки легка і харчова промисловість мають розвинене виробництво в Україні. Наразі йдеться про 180 українських постачальників, з яких 110 – це речовий напрям.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд