Світові ціни на продовольство досягли рекордного рівня за понад 30 років – ФАО
Категорія
Новини
Дата

Світові ціни на продовольство досягли рекордного рівня за понад 30 років – ФАО

1 хв читання

Зростання вартості більшості продовольчих товарів минулого року через збої, спричинені вторгненням Росії в Україну, викликали побоювання щодо дефіциту та підняли індекс середніх цін продовольчої агенції ООН до найвищого рівня за всю історію спостережень, пише Reuters.

Ключові факти

  • Індекс цін на продовольство Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), який відслідковує міжнародні ціни на продовольчі товари, що найбільше продаються у світі, в середньому склав 143,7 пункта в 2022 році, що на 14,3% більше, ніж у 2021-му, і є найвищим показником з початку реєстрації у 1990 році.
  • У 2021-му індекс уже зріс на 28% порівняно з попереднім роком, оскільки світова економіка оговталася від наслідків пандемії.
  • Ціни на продовольство зросли після вторгнення Росії в Україну в лютому минулого року через побоювання перебоїв у торгівлі Чорним морем. 
  • У грудні еталонний індекс впав девʼятий місяць поспіль до 132,4 пункта порівняно з переглянутим значенням 135,00 пунктів за листопад. За даними ФАО, зниження індексу в грудні було спричинене падінням світових цін на рослинні олії, а також деяким зниженням цін на зернові та мʼясо, але було помʼякшене невеликим зростанням цін на цукор та молочні продукти.
  • Проте за весь 2022 рік чотири з пʼяти харчових субіндексів ФАО – крупи, мʼясо, молочні продукти та олії – досягли рекордних значень, а пʼятий – цукор досяг 10-річного максимуму.
  • За інформацією ФАО, індекс цін на зернові ФАО зріс на 17,9% у 2022 році через такі фактори, як значні збої на ринку, вищі витрати на енергію та ресурси, несприятливі погодні умови та високий світовий попит на продовольство, що зберігається.

Контекст

У листопаді світові ціни на продовольство продовжили знижуватися завдяки «зерновій угоді». Індекс цін Продовольчої та сільськогосподарської організації (ФАО), який відстежує продовольчі товари, що найбільше продаються у світі, склав у середньому 135,7 пункта порівняно зі 135,9 у жовтні. Зниження цін на крупи, мʼясо та молочні продукти у листопаді компенсувало зростання цін на рослинні олії та цукор.

Укладена угода про продовження експорту зерна з України ще на 120 днів, що підтримується ООН, зменшила побоювання щодо того, що війна може перешкодити масштабній торгівлі в Чорному морі.

Прогнозовані світові запаси зернових до кінця сезону 2022–2023 року були переглянуті у бік зниження на 1,1 млн т до 839 млн т, що на 2,2% нижче за рівень попереднього сезону і є найнижчим рівнем за три роки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні