Світові ціни на продовольство досягли рекордного рівня за понад 30 років – ФАО
Категорія
Новини
Дата

Світові ціни на продовольство досягли рекордного рівня за понад 30 років – ФАО

Зростання вартості більшості продовольчих товарів минулого року через збої, спричинені вторгненням Росії в Україну, викликали побоювання щодо дефіциту та підняли індекс середніх цін продовольчої агенції ООН до найвищого рівня за всю історію спостережень, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Індекс цін на продовольство Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), який відслідковує міжнародні ціни на продовольчі товари, що найбільше продаються у світі, в середньому склав 143,7 пункта в 2022 році, що на 14,3% більше, ніж у 2021-му, і є найвищим показником з початку реєстрації у 1990 році.
  • У 2021-му індекс уже зріс на 28% порівняно з попереднім роком, оскільки світова економіка оговталася від наслідків пандемії.
  • Ціни на продовольство зросли після вторгнення Росії в Україну в лютому минулого року через побоювання перебоїв у торгівлі Чорним морем. 
  • У грудні еталонний індекс впав девʼятий місяць поспіль до 132,4 пункта порівняно з переглянутим значенням 135,00 пунктів за листопад. За даними ФАО, зниження індексу в грудні було спричинене падінням світових цін на рослинні олії, а також деяким зниженням цін на зернові та мʼясо, але було помʼякшене невеликим зростанням цін на цукор та молочні продукти.
  • Проте за весь 2022 рік чотири з пʼяти харчових субіндексів ФАО – крупи, мʼясо, молочні продукти та олії – досягли рекордних значень, а пʼятий – цукор досяг 10-річного максимуму.
  • За інформацією ФАО, індекс цін на зернові ФАО зріс на 17,9% у 2022 році через такі фактори, як значні збої на ринку, вищі витрати на енергію та ресурси, несприятливі погодні умови та високий світовий попит на продовольство, що зберігається.

Контекст

У листопаді світові ціни на продовольство продовжили знижуватися завдяки «зерновій угоді». Індекс цін Продовольчої та сільськогосподарської організації (ФАО), який відстежує продовольчі товари, що найбільше продаються у світі, склав у середньому 135,7 пункта порівняно зі 135,9 у жовтні. Зниження цін на крупи, мʼясо та молочні продукти у листопаді компенсувало зростання цін на рослинні олії та цукор.

Укладена угода про продовження експорту зерна з України ще на 120 днів, що підтримується ООН, зменшила побоювання щодо того, що війна може перешкодити масштабній торгівлі в Чорному морі.

Прогнозовані світові запаси зернових до кінця сезону 2022–2023 року були переглянуті у бік зниження на 1,1 млн т до 839 млн т, що на 2,2% нижче за рівень попереднього сезону і є найнижчим рівнем за три роки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні