Категорія
Новини
Дата

В Мінекономіки оцінили падіння ВВП у 2022 році в 30,4%. Показник виявився кращим за прогнози

1 хв читання

Падіння ВВП України за підсумком 2022 року оцінюється на рівні 30,4% (±2%), що є кращим показником, ніж передбачалось за попередніми прогнозами. Про це повідомили в Міністерстві економіки.

Ключові факти

  • Це є об’єктивно найгіршим результатом часів незалежності, втім кращим, ніж очікували більшість експертів на початку повномасштабного вторгнення, коли оцінки варіювалися в межах 40–50% падіння ВВП і глибше, зазначили в міністерстві. 
  • При цьому в грудні падіння ВВП оцінено на рівні 34% [±2%], що є дещо кращим, ніж оцінки за листопад (падіння ВВП на рівні 37% [±2%]) (відповідно IV квартал – падіння на рівні 35,5 [±2%]), враховуючи певну стабілізацію ситуації з енергопостачанням після обстрілів у листопаді. 
  • Втім подальші терористичні ракетні атаки з боку РФ завдали хоч і не критичних, але пошкоджень (зокрема, енергетичній інфраструктурі), що продовжувало чинити тиск на настрої бізнесу та його активність, заявили в Мінекономіки.

Контекст

Реальний ВВП у третьому кварталі 2022 року збільшився порівняно з попереднім кварталом на 9% (з урахуванням сезонного фактору), зазначали в Держстаті. Порівняно з третім кварталом 2021-го економіка України впала на 30,8%.

Нацбанк за базовим сценарієм прогнозує скорочення ВВП України у 2022 році на 33,4%, зростання – на 5,5% у 2023-му і 4,9% – у 2024 році.

Наприкінці серпня міністерка економіки Юлія Свириденко сказала Reuters, що економіка України має стабілізуватися протягом наступного року та може зрости на 15,5% залежно від перебігу війни, яку розвʼязала Росія.

Мінекономіки розглядає два альтернативні сценарії, пов’язані з обстрілами енергетичної інфраструктури України з боку РФ. Відповідно до них, у 2023 році українська економіка зростатиме, але меншими темпами – від 1% до 1,5%. Про це в інтервʼю Forbes розповіла очільниця Мінекономіки Юлія Свириденко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні