Категорія
Новини
Дата

В Мінекономіки оцінили падіння ВВП у 2022 році в 30,4%. Показник виявився кращим за прогнози

Падіння ВВП України за підсумком 2022 року оцінюється на рівні 30,4% (±2%), що є кращим показником, ніж передбачалось за попередніми прогнозами. Про це повідомили в Міністерстві економіки.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Це є об’єктивно найгіршим результатом часів незалежності, втім кращим, ніж очікували більшість експертів на початку повномасштабного вторгнення, коли оцінки варіювалися в межах 40–50% падіння ВВП і глибше, зазначили в міністерстві. 
  • При цьому в грудні падіння ВВП оцінено на рівні 34% [±2%], що є дещо кращим, ніж оцінки за листопад (падіння ВВП на рівні 37% [±2%]) (відповідно IV квартал – падіння на рівні 35,5 [±2%]), враховуючи певну стабілізацію ситуації з енергопостачанням після обстрілів у листопаді. 
  • Втім подальші терористичні ракетні атаки з боку РФ завдали хоч і не критичних, але пошкоджень (зокрема, енергетичній інфраструктурі), що продовжувало чинити тиск на настрої бізнесу та його активність, заявили в Мінекономіки.

Контекст

Реальний ВВП у третьому кварталі 2022 року збільшився порівняно з попереднім кварталом на 9% (з урахуванням сезонного фактору), зазначали в Держстаті. Порівняно з третім кварталом 2021-го економіка України впала на 30,8%.

Нацбанк за базовим сценарієм прогнозує скорочення ВВП України у 2022 році на 33,4%, зростання – на 5,5% у 2023-му і 4,9% – у 2024 році.

Наприкінці серпня міністерка економіки Юлія Свириденко сказала Reuters, що економіка України має стабілізуватися протягом наступного року та може зрости на 15,5% залежно від перебігу війни, яку розвʼязала Росія.

Мінекономіки розглядає два альтернативні сценарії, пов’язані з обстрілами енергетичної інфраструктури України з боку РФ. Відповідно до них, у 2023 році українська економіка зростатиме, але меншими темпами – від 1% до 1,5%. Про це в інтервʼю Forbes розповіла очільниця Мінекономіки Юлія Свириденко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні