Категорія
Новини
Дата

Світовий банк погіршив прогноз зростання ВВП Китаю до 2,8%. У червні очікувалося 4,3%

ВВП Китаю збільшиться на 2,8% у 2022 році та на 4,5% – у наступному, йдеться в огляді Світового банку. У червні очікувалося зростання на 4,3% і 5,2% відповідно. У 2021 році економіка КНР зросла на 8,1%.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Світовий банк погіршив прогноз зростання економіки Китаю на 2022-й та 2023-й роки через кризу на ринку нерухомості та жорстку політику влади КНР щодо стримування поширення COVID-19.
  • Успіх китайської влади в стримуванні поширення коронавірусу досягається ціною серйозних економічних наслідків, зазначають у СБ.
  • Тиск на економіку чинить і криза у сфері нерухомості: обсяги будівництва та продажу житла падають, довіра споживачів до ринку знижується, оскільки забудовники, що загрузли в боргах, залишають проєкти незавершеними.
  • За прогнозом Світового банку, ВВП країн Східної Азії та Тихого океану без урахування Китаю зросте у 2022 році на 5,3%. Темпи зростання, таким чином, прискоряться більш ніж удвічі порівняно з 2021 роком, коли вони становили 2,6%, і вперше з 1990 року перевищать темпи збільшення китайського ВВП. Прогноз СБ на 2023 рік передбачає зростання економіки регіону на 5%.

Контекст

Азійський банк розвитку у своєму звіті спрогнозував, що карантинні заходи Китаю призведуть до того, що його економіка цього року вперше за понад 30 років зростатиме повільніше, ніж в інших країнах Азії, що розвиваються.

Головною причиною загального уповільнення азійських економік став Китай. А в КНР уповільнення в основному повʼязане з політикою «нульової терпимості», яку проводить Пекін і яка підірвала довіру китайських споживачів, викликала проблеми з ланцюжками постачання та вплинула на інші економіки, зазначають аналітики банку.

Крім того, у звіті йдеться, що Федеральна резервна система США посилила кредитно-грошову політику значніше, ніж прогнозував банк у квітні. Це зберегло інфляційний тиск у всьому світі, який посилився через війну в Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні