Категорія
Новини
Дата

Світовий банк змінює прогноз зростання світової економіки через війну в Україні. На боротьбу з кризою спрямують більше, ніж на боротьбу з COVID-19

Зростання світової економіки у 2022 році становитиме 3,2%, прогнозує Світовий банк. У січні 2022-го установа оцінювала зростання в 4,1%.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зниження оцінки викликало скорочення перспектив зростання для Європи та Центральної Азії, включно з Росією та Україною.
  • Голова Світового банку Девід Малпасс заявив, що обговорить з правлінням банку новий 15-місячний пакет реагування на кризу в розмірі близько $170 млрд на період з квітня 2022 року по червень наступного року. Близько $50 млрд з цієї суми буде реалізовано в наступні три місяці.
  • Нова ініціатива перевищить $157 млрд, мобілізованих для початкової фази пандемії COVID-19.
  • Малпасс також очікує, що боргова криза для країн з низьким і середнім рівнями доходу зросте у 2022 році. Найбільші економіки не поспішають реструктуризувати борги. Цього року мають бути погашені кредити розміром $35 млрд.
  • «Країни перебувають у серйозному фінансовому напруженні – 60% з них із низьким рівнем доходу вже не можуть розрахуватися за своїми боргами або мають високий ризик», – сказав Малпасс.

Контекст

18 квітня у Вашингтоні розпочинаються традиційні «Весняні зустрічі» МВФ і Світового банку, де мають обговорюватися продовольча безпека, інфляція, борги та шок від вторгнення Росії в Україну.

Головне завдання української делегації – залучення додаткових коштів. Низка країн під час «Весняних зустрічей» планує підтвердити зобовʼязання щодо підтримки України, зазначив представник України у МВФ Владислав Рашкован. 

МВФ сформував адміністративний рахунок, через який донори можуть спрямовувати кошти в Україну, і уряд Канади вже підтвердив, що надасть 1 млрд канадських доларів (близько $800 млн) для підтримки України через цей інструмент.

Світовий банк створив мультидонорський траст-фонд, в якому вже є внески кількох країн, і туди долучать $500 млн гранту США, анонсовані минулого тижня. Також організація оголосила про пакет фінансування України в розмірі $3 млрд. Очікується, що його затвердять і реалізують протягом найближчих місяців.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні