Категорія
Новини
Дата

Світовий банк схвалив виділення Україні додатково $1,5 млрд. Кошти спрямують на зарплати держслужбовцям і вчителям

Світовий банк схвалив додаткове фінансування для України у розмірі $1,49 млрд, ідеться в повідомленні на сайті банку. Кошти спрямують на виплату зарплат бюджетникам.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Кошти виділяють у рамках проєкту «Підтримка державних витрат для забезпечення сталого державного управління в Україні». Вони будуть використані для виплати зарплати державним службовцям і вчителям, сказано в релізі.
  • Проєкт дістав фінансові гарантії від Великої Британії, Нідерландів, Литви та Латвії; паралельне фінансування від Італії та очікувані майбутні гарантії, включно з Данією. Також він співфінансується вкладами до нового багатостороннього донорського трастового фонду (MDTF) від кількох держав, включно зі Швейцарією.
  • Світовий банк працює з партнерами-донорами, щоб мобілізувати необхідну фінансову підтримку, аби допомогти забезпечити українців постійним доступом до медичних послуг, освіти та соціального захисту, зазначив президент групи Світового банку Девід Малпасс.

Контекст

Нове фінансування є частиною пакету підтримки понад $4 млрд, який мобілізує Світовий банк, і близько $2 млрд із цих коштів уже було виплачено.

Раніше Світовий банк анонсував Україні $3 млрд, заявляв в інтерв’ю Forbes представник України у Світовому банку Роман Качур. Станом на 10 травня було виділено $997 млн. Наприкінці травня – на початку червня планувалося схвалення проєкту із фінансування заробітних плат для держслужбовців та вчителів на $1,5 млрд. Планувалось виділити $500 млн одразу та потім по $200 млн на місяць. Додатково Україна вела перемовини про те, щоб уже в червні збільшити обсяги до $2 млрд за рахунок гарантій від британського уряду. 

За словами Качура, істотне джерело цих коштів – $1 млрд від IDA. Це організація, яка працює з найбіднішими країнами, але, враховуючи виняткові обставини, Україна переконала її раду директорів ухвалити рішення про надання коштів.

Від моменту приєднання України до Світового банку у 1992 році зобовʼязання банку перед країною досягли майже $16 млрд у близько 90 проєктах та програмах, включно зі схваленим напередодні проєктом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні