Аруп Банерджі та Сергій Марченко /пресслужба Мінфіну
Категорія
Новини
Дата

Світовий банк виділить Україні додаткову фінансову допомогу на $530 млн

Аруп Банерджі та Сергій Марченко Фото пресслужба Мінфіну

Україна отримає від Світового банку додаткову фінансову допомогу на $529,9 млн. Угоду підписали міністр фінансів Сергій Марченко та регіональний директор Світового банку у справах Східної Європи Аруп Банерджі, йдеться у повідомленні Мінфіну. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

Що ви дізнаєтесь: Правила розвитку бізнесу в умовах абсолютної невизначеності; Як отримати в клієнти й співпрацювати з Міноборони – найбільшим замовником у країні; Як «воєнні» інновації можуть допомогти вашому бізнесу; 2023-й у цифрах від Мінфіну й НБУ.

Квитки на конференцію за посиланням

20 спікерів: Олексій Резніков, Сергій Марченко, Михайло Федоров, Олександр Конотопський, Алекс Ліссітса, Сергій Ніколайчук, Юлія Бадрітдінова, Тарас Чмут та інші.

Коли: 6 жовтня, з 10:00 до 16:00

Ключові факти

  • Україна отримає кошти у рамках реалізації спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР), Міжнародною асоціацією розвитку (МАР) проєкту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні». 
  • Кредитні кошти буде надано на пільгових умовах під гарантії Великої Британії та Данії. Термін погашення кредиту – 19 років з п’ятирічним пільговим періодом. Процентна ставка – 0,25% річних (нараховується на невикористану частину позики).
  • Кошти позики буде спрямовано до загального фонду держбюджету на відшкодування виплат на оплату праці бюджетників, пенсій та окремих програм державної соцдопомоги, підтримку малозабезпечених сімей, дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства, ВПО, а також на оплату медичних послуг за програмою медичних гарантій тощо.

Контекст

У серпні стало відомо, що США через Світовий банк виділять додаткові $4,5 млрд на підтримку України. Уряд України отримає фінансування траншами, починаючи з виплати $3 млрд у серпні. Кошти мають допомогти уряду України покрити соціальні виплати, медичні послуги та пенсії, які необхідні для благополуччя громадян країни для помʼякшення соціальних та економічних наслідків війни, йдеться у заяві. 

У Світовому банку повідомили, що ці кошти доповнюють фінансування інвестиційного проєкту (IPF) у розмірі $1,49 млрд, затверджене у червні. На сьогодні Світовий банк мобілізував майже $13 млрд на надзвичайне фінансування, включаючи зобовʼязання та обіцянки донорів, для підтримки надання основних державних послуг та допомоги у помʼякшенні широкомасштабних економічних наслідків війни.

3 жовтня ЄС підписав меморандум про взаєморозуміння щодо надання Україні €5 млрд макрофінансової допомоги. В Єврокомісії заявили, що першу частину цієї допомоги Україна отримає в середині жовтня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні