Категорія
Новини
Дата

ЄС підписав меморандум про макрофін на €5 млрд для України. Перший транш очікується в жовтні

Європейський Союз підписав меморандум про взаєморозуміння щодо надання Україні €5 млрд макрофінансової допомоги, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. В Єврокомісії заявили, що першу частину цієї допомоги Україна отримає в середині жовтня.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

Що ви дізнаєтесь: Правила розвитку бізнесу в умовах абсолютної невизначеності; Як отримати в клієнти й співпрацювати з Міноборони – найбільшим замовником у країні; Як «воєнні» інновації можуть допомогти вашому бізнесу; 2023-й у цифрах від Мінфіну й НБУ.

Квитки на конференцію за посиланням

20 спікерів: Олексій Резніков, Сергій Марченко, Михайло Федоров, Олександр Конотопський, Алекс Ліссітса, Сергій Ніколайчук, Юлія Бадрітдінова, Тарас Чмут та інші.

Коли: 6 жовтня, з 10:00 до 16:00

Ключові факти

  • За словами Шмигаля, це черговий жест ЄС, що має намір підтримати Україну для перемоги в цій війні, у відбудові та прагненні до європейського майбутнього. «Вдячний президенту Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн та виконавчому віцепрезиденту ЄК Валдісу Домбровскісу за це рішення», – написав Шмигаль у твіттері.
  • Першу частину цього макрофіну Україна отримає в середині жовтня, повідомив Домбровскіс.
  • «Радий підписати другий меморандум про взаєморозуміння з Україною з того часу, як Росія розпочала свою жорстоку війну», – заявив він. 
  • Домбровскіс уточнив, що цього разу ЄС надасть €5 млрд для невідкладних потреб у ліквідності, виплати зарплат і пенсій в Україні. «Ми надамо першу частину в середині жовтня, наступні дві частини послідують пізніше цього року», – написав Домбровскіс.
  • У Представництві ЄС кореспонденту Forbes пояснили, що цей меморандум є частиною загального пакету макрофінансової допомоги ЄС на €9 млрд.

Контекст

У червні ЄС затвердив виділення Україні €9 млрд допомоги. Нова програма макрофінансової допомоги для Києва складатиметься з 25-річних позик із 10-річним пільговим періодом, у цей період виплата відсотків за кредитами буде покриватися за рахунок бюджету ЄС.

Перший транш у розмірі €500 млн надійшов в Україну 1 серпня, другий – 2 серпня.

7 вересня Європейська комісія запропонувала виділити додатково €5 млрд макрофінансової допомоги Україні в рамках анансованого у травні цього року загального пакету допомоги у сумі €9 млрд. 15 вересня Європарламент підтримав рішення комісії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні