Категорія
Новини
Дата

Світовий ринок злиття та поглинання знизився на 20% з початку року. Падіння стримує велика кількість мегаугод

Після рекордного рівня минулого року обсяг злиття та поглинання (M&A) у світі у першому півріччі знизився на 20%, до $2 трлн, пише Financial Times із посиланням на аналітичну компанію Refinitiv. Падіння могло б бути більш значним, якби не велика кількість мегаугод, зазначає видання.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Серед причин уповільнення обсягу M&A – прискорення інфляції, підвищення відсоткових ставок, геополітична нестабільність та висока волатильність на фондовому ринку. 
  • Найбільше скорочення зафіксовано у США: обсяг M&A впав на 28%, до $950 млрд. Додатковий негативний вплив спричиняється посиленням тиску з боку місцевих регуляторів.
  • Уповільнення могло б бути сильнішим, якби не велика кількість мегаугод. За перше півріччя було оголошено про 25 угод на суму понад $10 млрд, що на 12% більше, ніж за той самий період 2021 року. 
  • Проте деякі з оголошених мегаугод можуть зірватися або бути відкладені на тривалий термін. Наприклад, Ілон Маск кілька разів говорив, що може відмовитися від купівлі Twitter за $64 млрд через приховування важливої ​​інформації, а злиття IT-компаній Broadcom і VMware на $69 млрд може сповільнитися через антимонопольні перевірки. Загалом обсяг скасованих за цей період угод досяг рекордних із початку пандемії $286,2 млрд.

Контекст

За даними аудиторської компанії KPMG, світовий ринок M&A у 2021 році показав двозначне зростання: +47% за вартістю та +31% за обсягом порівняно з 2020 роком. Рік для ринку M&A у світі став новим рекордом – 48 948 угод на більш як $4,4 трлн, що за вартістю перевершило попередні рекорди 2007 року ($3,8 трлн) і 2017 року за обсягом (37 437 угод).

Після рекордів, досягнутих у 2021 році, 2022 рік почався дуже позитивно для ринку M&A. Однак на намір досягти показників попереднього року можуть вплинути величезні проблеми. Підвищення процентних ставок є прямим наслідком тенденції до зростання інфляції. Військове вторгнення РФ в Україну ускладнило і без того нестабільну геополітичну ситуацію. Наслідки війни з точки зору людських втрат і впливу на світову економіку, на якій також позначились антиросійські санкції, та загострення енергетичної кризи поки що не можна оцінити повною мірою, вважають аналітики KPMG.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні