Категорія
Новини
Дата

Tesla звільнила десятки співробітників за профспілкову діяльність – Reuters

Компанія Tesla звільнила десятки співробітників відділу автопілотів на своїй гігафабриці в Буффало (штат Нью-Йорк). Про це пише Reuters із посиланням на скаргу, яка надійшла до Нацради з трудових відносин США (NLRB). Раніше працівники цього заводу оголосили про плани створити власну профспілку.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Компанія звільнила 30 співробітників, йдеться в заяві профспілки. Працівники також отримали електронний лист із оновленою політикою, яка забороняє їм записувати зустрічі на робочому місці без дозволу всіх учасників.
  • У скарзі зазначено, що звільнення незаконні та стали помстою роботодавця за профспілкову діяльність. 
  • Федеральне законодавство США визнає дії проти організації профспілок незаконними. Скарги з боку NLRB здатні сприяти поновленню на роботі звільнених працівників.

Контекст

Цього тижня співробітники Tesla на заводі в Буффало заявили про намір створити першу в компанії профспілку. Працівники підприємства вирішили піти на такий крок заради підвищення зарплатні та зменшення «надто високого трудового навантаження». 

Керівництво Tesla перевіряє, скільки разів співробітник натискає на клавіші свого компʼютера, щоб проаналізувати кількість часу, який він витрачає на виконання робочих завдань. Через це деякі працівники навіть обмежують себе у походах до туалету. «Люди втомилися від того, що з ними поводяться як із роботами», – сказав представник організаційного комітету профспілки Аль Челлі.

Про плани створення профспілки працівники повідомили засновника компанії мільярдера Ілона Маска в електронному листі. 14 лютого вони розраховували поширити на заводі листівки на тему Дня святого Валентина з написом «Троянди червоні / фіалки сині / створення профспілки починається з тебе». Водночас робітники на заводі в Буффало кажуть, що не мають особистих розбіжностей з Маском, а просто хочуть отримати «право голосу».

Раніше керівництво Tesla успішно чинило опір створенню подібних організацій на своїх американських заводах, як і інші автовиробники. У 2021 році влада США визнавала, що Tesla неодноразово порушувала права працівників і навіть звільнила одного з них. У компанії такі звинувачення заперечували.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні