Tesla відзвітувала про рекордні постачання електромобілів. Обсяг виявився меншим, ніж очікували аналітики /tesla.com
Категорія
Новини
Дата

Tesla відзвітувала про рекордні постачання електромобілів. Обсяг виявився меншим, ніж очікували аналітики

1 хв читання

tesla.com

Провідний виробник електромобілів Tesla повідомив про рекордний обсяг поставок в останньому кварталі 2022 року, хоча він виявився меншим, ніж очікували аналітики, пише Forbes USA. Водночас річні поставки склали 1,31 млн одиниць порівняно з трохи менше 1 млн 2021 року.

Ключові факти

  • В четвертому кварталі автовиробник поставив клієнтам по всьому світу 405 278 однойменних автомобілів, що на 47% більше, ніж рік тому. Але цього було менше за очікувані 418 000 одиниць, виходячи з середніх оцінок аналітиків. Річні поставки склали 1,31 млн одиниць порівняно з трохи менше 1 млн 2021 року.
  • Протягом четвертого кварталу виробництво в Китаї, найбільшому джерелі прибутку для компанії зіткнулося з проблемами, повʼязаними зі зміною політики країни щодо COVID-19.
  • Це також вплинуло на економіку загалом, що призвело до уповільнення внутрішнього попиту на електромобілі, хоча експорт автомобілів із батарейним живленням із Китаю залишається стійким.
  • На думку експертів, перспективи Tesla в 2023 році невизначені, враховуючи побоювання щодо зацикленості Маска на Твіттері і через значні продажі акцій Tesla, що залишили компанію без цілеспрямованого лідерства на тлі посилення конкуренції у сфері електромобілів. 
  • Сукупні поставки седанів Model 3 та хетчбеків Model Y склали 388 131 автомобіль у четвертому кварталі, тоді як автомобілі вищого класу Model S та Model X вартістю від $100 000 становили 17 147 одиниць. 
  • Акції компанії впали на 69% у 2022 році, закінчивши рік на рівні $123,18.

Контекст

У грудні цінні папери Tesla подешевшали на 44%, а за рік вони обвалилися майже на 70% після максимуму понад $400 у листопаді 2021-го.

Капітал мільярдера почав зменшуватися після непродуманого поглинання соцмережі Twitter. Це негативно впливає на найвідоміший актив Маска та головне джерело його багатства – Tesla. Частка Ілона Маска в Tesla коштує близько $40 млрд, а опціони – ще $28 млрд. Акції компанії падають, а спостерігачі ставлять під сумнів оповитий легендами статус Маска як геніального підприємця.

У середині грудня Маск продав черговий пакет акцій Tesla на суму майже $3,6 млрд, що стало четвертим розпродажем із моменту оголошення ним про придбання соцмережі Twitter.

За оцінками Forbes, падіння акцій Tesla знизило статки Маска, які ще рік тому перевищували $215 млрд, до $137 млрд. 14 грудня голова групи LVMH Бернар Арно витіснив Ілона Маска з першого місця в рейтингу найбагатших людей світу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні