Tesla відзвітувала про рекордні постачання електромобілів. Обсяг виявився меншим, ніж очікували аналітики /tesla.com
Категорія
Новини
Дата

Tesla відзвітувала про рекордні постачання електромобілів. Обсяг виявився меншим, ніж очікували аналітики

tesla.com

Провідний виробник електромобілів Tesla повідомив про рекордний обсяг поставок в останньому кварталі 2022 року, хоча він виявився меншим, ніж очікували аналітики, пише Forbes USA. Водночас річні поставки склали 1,31 млн одиниць порівняно з трохи менше 1 млн 2021 року.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • В четвертому кварталі автовиробник поставив клієнтам по всьому світу 405 278 однойменних автомобілів, що на 47% більше, ніж рік тому. Але цього було менше за очікувані 418 000 одиниць, виходячи з середніх оцінок аналітиків. Річні поставки склали 1,31 млн одиниць порівняно з трохи менше 1 млн 2021 року.
  • Протягом четвертого кварталу виробництво в Китаї, найбільшому джерелі прибутку для компанії зіткнулося з проблемами, повʼязаними зі зміною політики країни щодо COVID-19.
  • Це також вплинуло на економіку загалом, що призвело до уповільнення внутрішнього попиту на електромобілі, хоча експорт автомобілів із батарейним живленням із Китаю залишається стійким.
  • На думку експертів, перспективи Tesla в 2023 році невизначені, враховуючи побоювання щодо зацикленості Маска на Твіттері і через значні продажі акцій Tesla, що залишили компанію без цілеспрямованого лідерства на тлі посилення конкуренції у сфері електромобілів. 
  • Сукупні поставки седанів Model 3 та хетчбеків Model Y склали 388 131 автомобіль у четвертому кварталі, тоді як автомобілі вищого класу Model S та Model X вартістю від $100 000 становили 17 147 одиниць. 
  • Акції компанії впали на 69% у 2022 році, закінчивши рік на рівні $123,18.

Контекст

У грудні цінні папери Tesla подешевшали на 44%, а за рік вони обвалилися майже на 70% після максимуму понад $400 у листопаді 2021-го.

Капітал мільярдера почав зменшуватися після непродуманого поглинання соцмережі Twitter. Це негативно впливає на найвідоміший актив Маска та головне джерело його багатства – Tesla. Частка Ілона Маска в Tesla коштує близько $40 млрд, а опціони – ще $28 млрд. Акції компанії падають, а спостерігачі ставлять під сумнів оповитий легендами статус Маска як геніального підприємця.

У середині грудня Маск продав черговий пакет акцій Tesla на суму майже $3,6 млрд, що стало четвертим розпродажем із моменту оголошення ним про придбання соцмережі Twitter.

За оцінками Forbes, падіння акцій Tesla знизило статки Маска, які ще рік тому перевищували $215 млрд, до $137 млрд. 14 грудня голова групи LVMH Бернар Арно витіснив Ілона Маска з першого місця в рейтингу найбагатших людей світу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні