Категорія
Новини
Дата

TikTok оскаржує в суді закон США, який вимагає продажу чи заборони платформи

Платформа TikTok та його китайська материнська компанія ByteDance подали позов до федерального суду США з вимогою заблокувати закон, підписаний президентом Джо Байденом, який зобовʼязує продати додаток для коротких відео, яким користуються 170 млн американців, або заборонити його, пише Reuters.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Компанії подали позов, стверджуючи, що закон порушує Конституцію США, включаючи положення про захист свободи слова. Закон, підписаний Байденом 24 квітня, дає ByteDance термін до 19 січня, щоб продати TikTok або зіткнутися із забороною.
  • У позові йдеться, що продаж «просто неможливий: ні з комерційного, ні з технологічного погляду, ні з юридичного погляду».
  • Білий дім заявив, що хоче зміни китайського власника з міркувань національної безпеки, а не заборони TikTok. 
  • Позов є останнім кроком TikTok, спрямованим на те, щоб випередити спроби закрити його в Сполучених Штатах, оскільки такі компанії, як Snap і Meta, прагнуть отримати вигоду з невизначеності щодо TikTok, щоб відібрати рекламні долари у свого конкурента.
  • Згідно з позовом, 58% ByteDance належить глобальним інституційним інвесторам, включаючи BlackRock, General Atlantic та Susquehanna International Group, 21% належить китайському засновнику компанії та 21% належить співробітникам, у тому числі близько 7000 американців.
  • Згідно з позовом, TikTok витратив $2 млрд на реалізацію заходів щодо захисту даних користувачів зі США і взяв на себе додаткові зобовʼязання в проєкті Угоди про національну безпеку, розробленому внаслідок переговорів із Комітетом з іноземних інвестицій у США (CFIUS). Цей договір включав згоду TikTok на «варіант закриття», який би давав уряду США право призупинити роботу TikTok у Штатах, якщо він порушить зобовʼязання.

Контекст

Американські законодавці стурбовані тим, що Китай може отримати доступ до даних про американців або шпигувати за ними за допомогою програми. TikTok заперечує, що надавав або коли-небудь передаватиме дані користувачів зі США, а озвучені побоювання називає «спекулятивними» .

Закон забороняє магазинам додатків пропонувати TikTok і надавати послуги інтернет-хостингу від підтримки TikTok, якщо ByteDance не продасть TikTok до 19 січня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні