Категорія
Компанії
Дата

У США можуть заборонити TikTok як інструмент Китаю для пропаганди та стеження за населенням. Це вже не перша спроба. Чи вдасться цього разу?

США заборона TikTok /Getty Images

У США можуть заборонити TikTok, якщо за дев'ять місяців компанія не позбудеться китайського власника. Фото Getty Images

У середу, 24 квітня, президент США Джо Байден підписав закон, що висуває китайській ByteDance ультиматум: продати TikTok або наштовхнутися на його заборону. Журнал Time придивився до ситуації з мегапопулярною соцмережею та до можливих варіантів розвитку подій у майбутньому. Forbes переказує головне з матеріалу

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

«Навіть не сумнівайтеся, це заборона. Заборона вас і вашого голосу. Ми нікуди не подінемося. Факти та Конституція на нашому боці», – відреагував гендиректор TikTok Шу Чу після підписання президентом Джо Байденом закону, який вимагає від ByteDance впродовж наступних девʼяти місяців продати соцмережу. Цей закон, пише Time, ще стикнеться з юридичними перешкодами, антимонопольними нюансами та суспільним обуренням. 

@tiktok

Response to TikTok Ban Bill

♬ original sound - TikTok

Китайська загроза

Вже багато місяців Палата представників, а особливо її консервативна частина, не припиняє говорити про небезпечність TikTok для США. Соцмережа нібито є інструментом китайської пропаганди і спостереження за 170 млн її американських користувачів. А поширення політично заангажованого контенту про війну Ізраїлю з ХАМАСом лише укріпило думку законотворців.

Time нагадує, що ще у березні в Палаті пройшов законопроєкт із таким самим ультиматумом для ByteDance, але він не знайшов підтримки у Сенаті. Тоді сенатори обох партій висловили сумніви у тому, що закон витримає судові баталії.

Аж ось Палата представників знайшла інший спосіб протягнути антитіктоковий закон: вони додали його до законопроєкту про міжнародну підтримку, який включав допомогу для України та Ізраїлю.

Різниця між двома законопроєктами

Головна відмінність між березневою та квітневою спробою витягти TikTok нібито з-під впливу Китаю полягає у часі, який встановили ByteDance на продаж соцмережі. Замість шести місяців китайській компанії дають девʼять, із можливістю отримати додаткові три місяці, якщо процес продажу вже запущено. Подовжений термін не влаштовує прихильників розвʼязання питання TikTok до президентських виборів у США. Вони вважають, що китайський уряд може вплинути на їхні результати саме через соцмережу. 

Багато експертів казали, що закрити угоду про продаж за шість місяців практично неможливо, і навіть рік – це достатньо амбітно. Для прикладу Time наводить кейси злиття AOL і Time Warner ($182 млрд) у 2000-му, на яке пішов рік, і поглинання Facebook месенджера WhatsApp ($19 млрд) у 2014 році, коли лише на схвалення регуляторів пішло сім місяців.

Та й пошук покупця – це завдання з зірочкою. Якщо врахувати, що в США продажі TikTok становлять $16 млрд, то цінник соцмережі зможуть подужати лише техногіганти. Але свого часу Microsoft, Amazon і Google не отримали дозволу на покупку TikTok через антимонопольні закони. І навіть будь-яку іншу компанію, яка зацікавиться соцмережею, розглядатимуть із лупою Євросоюз і адміністрація Байдена.

Варіанти дій TikTok 

TikTok не збирається приймати умови американського уряду. Спершу компанія звернулася до користувачів із проханням підписати петицію з закликом до Байдена не забороняти застосунок. Петиція набрала понад 30 000 підписів. Крім того, керівництво TikTok пообіцяло розпочати юридичну війну проти того, щоб закон не було втілено в життя. 

Опір компанії вже мав позитивні результати у суді: у 2020-му федеральні судді не дали тоді чинному президенту Дональду Трампу заборонити TikTok чи змусити продати компанію.

CNN отримав внутрішнє повідомлення Майкла Бекермана, голови політики звʼязків із громадськістю TikTok на Американських континентах: «Ми оскаржимо закон у суді. Це початок, а не кінець тривалого процесу».

Однією з головних підстав для оскарження буде неконституційність закону, пише Time. Речник TikTok заявив, що новий закон порушує право на свободу слова американців. З цим погоджуються принаймні дві правозахисні організації: Обʼєднання громадянських свобод американців (American Civil Liberties Union) та Інститут лицарів першої поправки (Knight First Amendment Institute).

Браян Каннінгем, виконавчий директор Інституту дослідження кібербезпекових питань при Каліфорнійському університеті в Ірвіні, вважає, що TikTok може апелювати до закону «Про рівний захист». Він гарантує відсутність дискримінації проти компаній з іноземними власниками. І аргументів про порушення свободи слова Каннінгем теж очікує. 

Гендиректор TikTok заборона соцмережі. /Getty Images

Шу Цзі Чу – гендиректор TikTok Фото Getty Images

І поки одні адвокати вважають, що апеляції до свободи слова вистачить судам, щоб скасувати заборону TikTok, на думку Каннінгема бан на діяльність соцмережі насправді не зазіхає на свободу слова. Американці й далі матимуть змогу вільно висловлювати свою думку, пояснює він, просто не на цій платформі.

Якщо TikTok не продадуть

Якщо після девʼяти місяців у TikTok не зʼявиться нового власника, то набуття чинності заборони на цю соцмережу не означає, що вона зникне з США за один день. У тих 170 млн американців застосунок все ще залишатиметься на телефонах і це не буде порушенням закону. Але TikTok буде видалено з магазинів застосунків, а отже завантажити оновлення буде неможливо. З часом це погіршить роботу додатка.

Звісно, віддані фанати соцмережі зможуть використовувати VPN чи завантажити застосунок в іншій країні. Але такі ускладнення зі встановленням і погіршення користувацького досвіду означають втрату переваг TikTok і появу нагоди для конкурентів переманити користувачів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні