Категорія
Новини
Дата

Україна поки що не планує блокувати TikTok, як це хочуть зробити в США – Центр протидії дезінформації

Якщо Сполучені Штати заборонять соціальну мережу TikTok, це буде сигналом для початку таких розмов в Україні, сказав керівник Центру протидії дезінформації (ЦПД) при Раді нацбезпеки та оборони Андрій Коваленко у коментарі Forbes. Проте поки що про блокування не йдеться, уточнив він. Про це йдеться у редакційному матеріалі.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • «У випадку TikTok тісно переплітаються питання інформаційної безпеки та міжнародних відносин, – сказав Коваленко. — Ми не можемо просто копіювати дії наших союзників».
  • Водночас він додає, що саме TikTok є основною платформою розгону ворожих наративів в українському інфопросторі. 
  • У співпраці з адміністрацією соцмережі ЦПД заблокував в Україні 24 акаунти, які займалися розповсюдженням російських наративів. На розгляді перебуває ще 45 таких каналів, додав Коваленко. 
  • Останній місяць ЦПД веде з TikTok перемовини щодо відкриття в Україні представництва соцмережі, але перемовини ще на початковій стадії, сказав Коваленко. 
  • «Якщо соцмережа буде йти на діалог і адаптуватись, ми зможемо зменшити потік російського контенту серед українських користувачів», – додав він.

Контекст  

23 квітня Сенат США ухвалив законопроєкт про підготовку до заборони TikTok, якщо материнська компанія ByteDance не продасть соцмережу. Законопроєкт стане законом після підписання президентом США Джо Байденом. 

На продаж соцмережі у китайської компанії є 270 днів. Цей термін може бути продовжений ще на 90 днів, якщо в заключенні угоди з продажу компанії відбудеться значний прогрес. 

TikTok знаходиться під пильною увагою США через його звʼязки з китайським урядом. У листопаді 2022 року директор ФБР Крістофер Рей заявив Комітету з внутрішньої безпеки Палати представників, що уряд Китаю може використовувати TikTok для контролю над даними або програмним забезпеченням мільйонів користувачів, а його алгоритм рекомендацій, який визначає, які відео користувачі побачать далі, може використовуватися для «операцій впливу». 

У 2020 році колишній президент США Дональд Трамп спробував заблокувати завантаження TikTok для нових користувачів та заборонити інші транзакції, які фактично заблокували б використання додатків у Сполучених Штатах, але програв серію судових позовів щодо цього заходу. Президент Джо Байден відклав плани попередника, почавши власну перевірку щодо загрози нацбезпеці.

Колишній міністр фінансів США Стівен Мнучін у березні 2024-го заявляв, що збирає групу інвесторів, щоб викупити TikTok у ByteDance. Він сказав, що вважає TikTok «чудовим бізнесом».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні