Категорія
Новини
Дата

Торговельний бум зупинився. Експортери машинобудівної продукції з Туреччини очікують падіння продажів до РФ через санкції

У Туреччині експортери продукції машинобудування, які найбільше виграли від різкого збільшення поставок до Росії, можуть побачити падіння продажів на $1 млрд цього року через санкції і посилення контролю над товарами, які потенційно можуть використовуватися у військових цілях, пише Bloomberg із посиланням на голову Асоціації експортерів машинобудування Кутлу Каравеліоглу.

Ключові факти

  • Зокрема, йдеться про падіння на третину від минулорічних продажів до Росії, повідомив він, додавши, що верстати, насоси та електродвигуни пережили одне з найбільших скорочень.
  • «Здається, що жоден серйозний виробник корпоративного обладнання не зможе зберегти свій колишній інтерес до Росії в умовах зростання тиску на банківську систему та ланцюжок поставок», – сказав Каравеліоглу.
  • Це погана новина для турецьких компаній, але це вказує на те, що санкції США та ЄС щодо Росії стають дедалі ефективнішими, навіть у таких іноземних юрисдикціях, як Туреччина – члені НАТО, який намагається підтримувати економічні звʼязки з Москвою, попри війну.
  • За попередніми даними, опублікованими Міністерством торгівлі Туреччини, експорт до Росії впав на 33,7% у першому кварталі порівняно з роком раніше.
  • Падіння експорту відбулося на тлі спроб Анкари покращити свої відносини з Вашингтоном, зокрема завдяки підвищеному контролю над банківськими операціями, що повʼязані з Росією. Китай також посилив комплексну перевірку звʼязків банківських клієнтів із Росією після погрози США щодо запровадження вторинних санкцій.
  • «Ми спостерігаємо постійно зростаючу увагу з боку регулюючих органів, особливо щодо металургійного, гірничодобувного, будівельного, аерокосмічного та виробничого секторів Росії», – сказав Тан Албайрак, юрист із санкцій та експортного контролю в Reed Smith. 

Контекст

Торгівля між Туреччиною та Росією різко зросла після вторгнення в Україну у лютому 2022 року. Це викликало критику, а потім і санкції з боку США та ЄС, оскільки вони прагнули зупинити потоки таких продуктів, як промислове обладнання та запасні частини, які, за їхніми словами, могли б допомогти російським військовим.

ЄС заявляє, що Туреччина, Обʼєднані Арабські Емірати та Китай належать до країн, які обходять обмеження блоку на торгівлю санкціонованими технологіями з Росією.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні