Категорія
Новини
Дата

Туреччина через санкції перестала платити Росії за нафту – Reuters

Російські експортери нафти перестали отримувати із Туреччини гроші за продану сировину після того, як США у грудні попередили про жорсткі заходи за порушення санкцій проти Росії. Про це пише Reuters із посиланням на джерела в одній із нафтових компаній. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Вже кілька тижнів турецькі банки масово блокують платіжні операції з Росією, зазначив один із співрозмовників агентства.
  • Знайоме із ситуацією турецьке джерело уточнило, що складнощі з оплатою виникли після того, як США у грудні попередили про жорсткі заходи за порушення антиросійських санкцій.
  • «Довелося змінювати погоджені способи платежів або відкладати їх, при цьому постачання тривали», – зазначив співрозмовник видання. 
  • Два інші співрозмовники кажуть, що потік російської нафти у напрямку Туреччини поки що не зупинявся: лише кілька невеликих вантажів зіткнулися із затримками.
  • За словами третього джерела, посилення банківських процедур вдарило насамперед по неенергетичній торгівлі.
  • «Основна проблема виникає не з платежами з Туреччини, а з платежами, які Туреччина має отримати (з Росії)», – наголосило видання. У результаті турецький експорт до РФ виявився паралізованим: постачання машин та обладнання практично зупинилося, зазначило джерело агентства.

Контекст

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Туреччина більш ніж удвічі збільшила закупівлю російської нафти. Це єдина країна НАТО, яка продовжує отримувати нафту з Росії. 

Президент США Джо Байден 22 грудня підписав указ, що дозволяє Мінфіну вводити заходи проти іноземних банків, які допомагають проводити угоди підсанкційним особам із Росії або сприяють постачанню певних матеріалів та обладнання російському ВПК.

Те, що платежі за нафту не проходять, повʼязано з посиленням банківського контролю, пояснюють джерела Reuters. У січні аналогічні проблеми виникли з Індією, яка відмовилася приймати 14 танкерів із сахалінською нафтою сорту Sokol після того, як «Роснефть» не змогла відкрити рахунок в ОАЕ, щоб отримувати оплату в дирхамах.

Попередні дані свідчать, що у січні турецький експорт до Росії впав на 39% у річному обчисленні, до $631 млн. Імпорт із Росії впав на 20,2%, до $4 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні