Категорія
Новини
Дата

ЄС запропонував торгові обмеження проти компаній із Китаю, Туреччини та Індії за допомогу ВПК Росії – Bloomberg

Європейський Союз запропонував нові торгові обмеження приблизно для двох десятків фірм, у тому числі трьох, що базуються в Китаї, яких звинувачують у підтримці військових дій Росії проти України, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Блок висунув пропозицію заборонити фірмам Євросоюзу торгувати з низкою компаній КНР, Сербії, Індії та Туреччини, через те що вони сприяють РФ.
  • У разі ухвалення це буде перший випадок, коли ЄС запроваджує обмеження для компаній у материковому Китаї, з того часу як Росія вторглася в Україну. 
  • Обмеження заборонять європейським фірмам торгувати з компаніями, включеними до списку, в рамках зусиль блоку з обмеження можливості Росії отримати товари, що підпадають під санкції, через компанії в третіх країнах. 
  • Раніше ЄС пропонував внести до списку кілька китайських фірм, але ці пропозиції були відхилені через опір із боку деяких держав-членів і після того, як Пекін надав гарантії. Це питання має вирішальне значення для ЄС, який вважає Пекін одним із своїх найважливіших торгових партнерів, і зокрема для Німеччини, для якої Китай є найбільшим ринком для автовиробників, включаючи Volkswagen AG.
  • Згідно з документом, в основному технологічні та електронні компанії звинувачуються у «сприянні військовому та технологічному розвитку Росії або розвитку російського сектору оборони та безпеки».
  • Пропозиції включають обмеження для трьох китайських фірм та по одній з Індії, Шрі-Ланки, Сербії, Казахстану, Таїланду, Туреччини та Гонконгу. 
  • Наразі ЄС запровадив санкції проти понад 620 компаній, більшість яких із Росії.

Контекст

18 грудня Європейська рада прийняла 12-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів через агресивну війну Росії проти України.

ЄС уже ввів чимало заборон, наприклад для морського імпорту російської нафти, а зовсім недавно – на алмази. Брюссель вважає, що мало що залишилося того, у чому країни ЄС могли б дійти одностайної згоди, а санкції щодо російського ядерного палива та скрапленого природного газу поки що вважаються такими, що не обговорюються.

У рамках 13-го пакету санкцій ЄС до дворіччя з дня вторгнення Росії в Україну, блок також запропонував запровадити санкції щодо більш ніж 110 фізичних та юридичних осіб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні