Категорія
Новини
Дата

Три чверті топменеджерів оцінюють стан бізнесу задовільно або добре – опитування EBA

2 хв читання

Кількість членських компаній Європейської Бізнес Асоціації, що працюють у повному обсязі, зменшилась порівняно з початком року з 78% до 64%. Зокрема, 45% опитаних топменеджерів оцінюють стан справ у їхньому бізнесі задовільно, а 27% – позитивно. Інші 27% оцінюють поточну ситуацію в бізнесі радше негативно. Такі результати нової хвилі опитування «Бізнес в умовах війни», проведеного EBA спільно з Ukrsibbank BNP Paribas Group.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти

  • Наразі з обмеженнями працюють 36% опитаних бізнесів, серед найбільш розповсюджених – нестача кваліфікованих працівників/мобілізація (75%), обмеження географії діяльності (60%) та призупинення роботи на час повітряних тривог (46%).
  • Водночас прогнози бізнес-динаміки на наступні пів року є більш песимістичними. 56% опитаних прогнозують, що стан справ у їхнього бізнесу погіршиться, 27% не очікують змін, і 16% вважають, що стан справ покращиться.
  • Попри це, 47% топ-менеджерів планують розширення бізнесу, зокрема зростання клієнтської бази та виробництва, вихід на міжнародні ринки та інше, йдеться у коментарі EBA.
  • З початку великої війни у 48% бізнесів знизились доходи, тоді як у 47% – зросли. У 6% опитаних обсяги бізнесу не змінились. 
  • Серед опитаних 48% експортують товари чи послуги закордон. Факторами найбільшого негативного впливу на бізнес підприємці називають мобілізацію (71%), атаки на українську енергосистему (61%), війну, окупацію територій (58%), нестачу кваліфікованих працівників (58%). 
  • Бізнес зберігає фінансову стійкість, втім дещо погіршив оцінку фінансових резервів порівняно з початком 2024 року. 53% компаній мають резерви на рік та більше (у попередній хвилі – 65%), 32% – на пів року, 15% – на кілька місяців, і 1% не має жодних резервів.
  • Втрати бізнесу від війни продовжують зростати. На середину 2024 року для 26% опитаних компаній вони складають до $1 млн. Водночас 31% повідомляють про втрати в діапазоні $1–10 млн, і 17% – про втрати більше $10 млн. Жодних втрат не понесли тільки 14% опитаних компаній.  
  • Бізнес зберігає стабільно високу підтримку Збройних сил: 63% підтримують власних працівників у лавах ЗСУ, 49% допомагають фінансово, 45% – продукцією. До відновлення громади чи регіону долучаються 27% опитаних бізнесів. 
  • У 86% опитаних компаній є співробітники у лавах ЗСУ. У половини компаній, а саме у 52% кількість мобілізованих сягає до 10% від загальної кількості військовозобов’язаних. У 28% кількість мобілізованих сягає 10-20%, у 6% – 20–40%. Ці дані відповідають ситуації з мобілізацією серед компаній Асоціації піврічної давнини. Близько половини, а саме 46% компаній повідомляють, що серед мобілізованих або добровольців є критичні для роботи підприємства спеціалісти, зокрема керівники, інженери, ІТ-фахівці, водії, електрики, механіки, оператори виробничих ліній. 
  • Серед опитаних компаній, тільки 9% проводили релокацію офісу або виробництва у зв’язку з російською агресією, зокрема 7% – в межах України і 2% – за кордон. Програмами державної чи міжнародної підтримки за останні 2,5 роки користувались тільки 11% компаній. 
  • Більшість компаній, а саме 73% планують залучати фінансування для розвитку бізнесу. Найбільше компаній використовуватимуть власні кошти (60%), до того ж 19% планують залучати банківське кредитування, 15% – інвестиції і 5% – гранти. Кредитуватися у банках на ринкових умовах готові 25% опитаних підприємств. 
  • Серед труднощів у отриманні кредитування компанії згадують зависокі ставки, бенефіціарів-нерезидентів, невідповідні строки, повільне прийняття рішень. 
  • Найбільше допомоги наразі бізнес потребує у напрямку покращення умов бронювання співробітників та покриття військових ризиків. Серед інших потреб – мораторій на перевірки та пом’якшення валютних обмежень, допомога в комунікації з органами влади. 

Опитування проводилося з 7 до 25 червня 2024 року, участь у ньому взяли 95 топменеджерів членських компаній Європейської Бізнес Асоціації (юридичні особи).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд