Категорія
Новини
Дата

Три роки умовно. Суд виніс рішення у справі про вирізання муралу Бенксі з будівлі в Гостомелі

Ірпінський міський суд визнав волонтера Сергія Довгого винним у зрізанні зі стіни зруйнованого будинку в Гостомелі графіті відомого британського художника Бенксі, пише видання «Ґрати». Його засудили до п’яти років позбавлення волі, але звільнили від відбування покарання з випробувальним терміном у три роки.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Прокуратура звинуватила Довгого у «завершеному замаху на крадіжку в особливо великих розмірах в умовах воєнного стану».
  • Слідство встановило, що саме він придумав та організував зрізання графіті Бенксі. Безпосередньо зрізав скульптор та художник з Черкас Олександр Дувінський, якого Довгий запевнив, що має всі необхідні для цього дозволи. Скульптору допомагав його знайомий. Відеограф та оператор фільмували цей процес на відео, а ще троє волонтерів приїхали разом зі Дувінським і спостерігали за процесом.
  • Довгий вирішив зрізати графіті та продати його, щоб придбати автівки для Збройних сил України. За це йому загрожувало від семи до дванадцяти років ув’язнення.
  • Довгий у суді визнав себе винним та підтвердив, що уклав угоду зі слідством. Голова відділу культури Гостомельської СВА Катерина Павленко просила суд призначити йому покарання, не пов`язане із позбавленням волі. Вона також повідомила, що «спричинена матеріальна шкода була усунута в повному обсязі» та матеріальних претензій до обвинуваченого відділ культури не має. 
  • Довгого засудили його до п’яти років позбавлення волі, але звільнили від відбування покарання з іспитовим строком у три роки.
  • Суд врахував, що він не притягувався до того до кримінальної чи адміністративної відповідальності, має на утриманні матір похилого віку, як волонтер допомагає ЗСУ та громадянам.
  • Також суддя стягнула з Довгого 13 592 грн за мистецтвознавчу експертизу, та зобов’язала його з’являтися до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти про зміну місця роботи або навчання.

Контекст

Раніше Бенксі підтвердив, що створив сім муралів у різних містах України, включно з Києвом, Ірпенем, Гостомелем і Бородянкою. Поява в Україні муралів Бенксі спричинила хвилю обговорень в культурній спільноті. Так, артменеджерка Катя Тейлор називала ці малюнки жестом підтримки українців.

Ціна за мурали Бенксі на Київщині дуже висока, оцінював артдилер Ігор АбрамовичПочаткова сума – $1 млн, вважав він. Якщо роботи продаватимуть на великому аукціоні в Лондоні чи Нью-Йорку, щоб зібрати гроші на благодійність, вартість може сягнути $10 млн.  

2 грудня минулого року в Київській області вандали пошкодили графіті британського художника Бенксі. Жінка з бігуді у протигазі та з вогнегасником була зображена на стіні зруйнованого будинку на вулиці Проскурівській, 2 у Гостомелі. Вісьмох зловмисників затримали на місці події. Вони зняли штукатурку з будинку та перенесли малюнок на спеціально підготовлений дерев’яний лист. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні