Мурал Бенксі в Гостомелі
Категорія
Новини
Дата

Вандали вирізали мурал Бенксі з будівлі в Гостомелі. Експерти Forbes оцінювали одну роботу мінімум в $1 млн

Мурал Бенксі в Гостомелі

У Київські області 2 грудня вандали пошкодили графіті британського художника Бенксі. Жінка з бігуді у протигазі та з вогнегасником була зображена на стіні зруйнованого будинку на вулиці Проскурівській, 2 у Гостомелі. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Невідомі зрізали графіті разом зі шматком стіни будинку, повідомив очевидець події Сергій Жук у Facebоok. 
  • «Щойно на наших очах вандали зрізали відомий витвір #banksy», – написав він. За його словами, на місце події приїхала поліція та затримала вандалів. Жук зазначив, що вандали – «молоді забезпечені люди».
  • Оновлено. Вісьмох зловмисників затримали на місці події, пише Suspilne. Крадії – з різних міст України, зокрема, з Києва і Черкас. Вони зняли штукатурку з будинку та перенесли малюнок на спеціально підготовлений дерев’яний лист.
  • За попередньою інформацією, злодії хотіли продати мурал. Відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.194 щодо умисного ушкодження майна. Крадіям загрожує від 3 до 10 років позбавлення волі.
Вандали вирізали мурал Бенксі з будівлі в Гостомелі

Фото – Сергій Жук

Контекст

Раніше Бенксі підтвердив, що створив сім муралів у різних місцях України, включно з Києвом, Ірпенем, Гостомелем і Бородянкою. Поява в Україні муралів Бенксі спричинила хвилю обговорень в культурній спільноті. Так, артменеджерка Катя Тейлор вважає ці малюнки жестом підтримки українців.

Роботи художника на Київщині – не перший випадок, коли Бенксі працює з локаціями катастроф і трагедій. У 2015-му терористи взяли в заручники гостей театру «Батаклан» у Парижі. Загинуло 90 людей. Замість присвяти жертвам Бенксі намалював на дверях театру жіночу фігуру в траурі. Чотири роки по тому її вирізали та викрали – зловмисників затримали, а саму роботу знайшли в Італії. А після використання поліцією в таборі мігрантів у Кале сльозогінного газу Бенксі зобразив на посольстві Франції в Лондоні дівчинку з мюзиклу «Знедолені».

Ціна за мурали Бенксі на Київщині буде дуже високою, переконаний артдилер Ігор Абрамович. Початкова сума – $1 млн, вважає він. Якщо роботи продаватимуть на великому аукціоні в Лондоні чи Нью-Йорку, щоб зібрати гроші на благодійність, вартість може сягнути $10 млн.  

Цінності роботам, окрім імені автора, додають час і локація, вважає артдилер. «Раніше Бенксі не мав можливості висловлюватися під час такої війни – тим паче в зоні, де багато руйнувань та постраждали люди», – додає Абрамович. 

Продавати варто не всі мурали, вважає він. Оптимальний сценарій, на думку артдилера, – залишити декілька робіт та зробити музей.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні