Мурал Бенксі в Гостомелі
Категорія
Новини
Дата

Вандали вирізали мурал Бенксі з будівлі в Гостомелі. Експерти Forbes оцінювали одну роботу мінімум в $1 млн

1 хв читання

Мурал Бенксі в Гостомелі

У Київські області 2 грудня вандали пошкодили графіті британського художника Бенксі. Жінка з бігуді у протигазі та з вогнегасником була зображена на стіні зруйнованого будинку на вулиці Проскурівській, 2 у Гостомелі. 

Ключові факти

  • Невідомі зрізали графіті разом зі шматком стіни будинку, повідомив очевидець події Сергій Жук у Facebоok. 
  • «Щойно на наших очах вандали зрізали відомий витвір #banksy», – написав він. За його словами, на місце події приїхала поліція та затримала вандалів. Жук зазначив, що вандали – «молоді забезпечені люди».
  • Оновлено. Вісьмох зловмисників затримали на місці події, пише Suspilne. Крадії – з різних міст України, зокрема, з Києва і Черкас. Вони зняли штукатурку з будинку та перенесли малюнок на спеціально підготовлений дерев’яний лист.
  • За попередньою інформацією, злодії хотіли продати мурал. Відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.194 щодо умисного ушкодження майна. Крадіям загрожує від 3 до 10 років позбавлення волі.
Вандали вирізали мурал Бенксі з будівлі в Гостомелі

Фото – Сергій Жук

Контекст

Раніше Бенксі підтвердив, що створив сім муралів у різних місцях України, включно з Києвом, Ірпенем, Гостомелем і Бородянкою. Поява в Україні муралів Бенксі спричинила хвилю обговорень в культурній спільноті. Так, артменеджерка Катя Тейлор вважає ці малюнки жестом підтримки українців.

Роботи художника на Київщині – не перший випадок, коли Бенксі працює з локаціями катастроф і трагедій. У 2015-му терористи взяли в заручники гостей театру «Батаклан» у Парижі. Загинуло 90 людей. Замість присвяти жертвам Бенксі намалював на дверях театру жіночу фігуру в траурі. Чотири роки по тому її вирізали та викрали – зловмисників затримали, а саму роботу знайшли в Італії. А після використання поліцією в таборі мігрантів у Кале сльозогінного газу Бенксі зобразив на посольстві Франції в Лондоні дівчинку з мюзиклу «Знедолені».

Ціна за мурали Бенксі на Київщині буде дуже високою, переконаний артдилер Ігор Абрамович. Початкова сума – $1 млн, вважає він. Якщо роботи продаватимуть на великому аукціоні в Лондоні чи Нью-Йорку, щоб зібрати гроші на благодійність, вартість може сягнути $10 млн.  

Цінності роботам, окрім імені автора, додають час і локація, вважає артдилер. «Раніше Бенксі не мав можливості висловлюватися під час такої війни – тим паче в зоні, де багато руйнувань та постраждали люди», – додає Абрамович. 

Продавати варто не всі мурали, вважає він. Оптимальний сценарій, на думку артдилера, – залишити декілька робіт та зробити музей.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні