Для захисту робіт Бенксі в Україні створили систему захисту стріт-арту. Фото: Ajax Systems
Категорія
Життя
Дата

Бенксі залишив в Україні муралів на мільйони доларів, але їм загрожують вандали та погода. Скільки коштуватиме охорона від Ajax Systems і «Шериф»

Для захисту робіт Бенксі в Україні створили систему захисту стріт-арту. Фото: Ajax Systems

Мурали Бенксі в Бородянці, Ірпені та Горенці охоронятимуть виробник систем безпеки Ajax Systems і компанія «Шериф». У планах – захистити графіті британського художника і в Києві. Скільки коштує безпека робіт найвідомішого стріт-артиста світу від вандалів і впливу довкілля 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

У грудні в офіс Ajax Systems подзвонили з Бородянської селищної ради: там були стурбовані актом вандалізму в Гостомелі. Другого грудня там зрізали графіті Бенксі разом зі шматком стіни будинку. 

Усього Бенксі залишив на Київщині сім муралів. У Бородянці – дві роботи художника: дівчина, яка виконує стійку на руках, і дзюдоїст. Ajax Systems погодилась допомогти з захистом цих графіті та запропонувала підтримку громадам Ірпеня й Горенки. На черзі – вцілілі графіті в столиці. 

Ajax Systems запросила до співпраці охоронну компанію «Шериф». Обидві повністю профінансували витрати на захист муралів. Вартість робіт Ajax Systems становить близько 500 000 грн. 100 000 грн – вартість техніки, ще 400 000 грн компанія витратила на створення та монтаж захисного скла, встановлення захисної споруди й інші інженерні рішення. Середній чек Ajax Systems із захисту квартири – близько 10 000 грн.

Порахувати вартість роботи компанії «Шериф» непросто, тож генеральний директор компанії Максим Туренко суму не називає. Помісячна охорона квартири чи магазину обходиться у 359-459 грн.

Бенксі залишив в Україні муралів на мільйони доларів, але їм загрожують вандали та погода. Скільки коштуватиме охорона від Ajax Systems і «Шериф» /Фото 1

У Бородянці – два мурали Бенксі. На одному з них дівчина виконує стійку на руках. Фото: Ajax Systems

Як влаштована система захисту муралів

Для кожного муралу Ajax Systems шукала окремі інженерні рішення. Для більшості артобʼєктів використали армоване скло та пристрої, що фіксують рух поблизу чи спробу вдарити по склу. Усі етапи роботи зайняли близько двох місяців. 

Біля малюнка з дзюдоїстом у Бородянці поставили захисну альтанку. «Стіна руйнується, і малюнок не пережив би монтаж захисного скла, – пояснює маркетинговий директор Ajax Systems Валентин Гриценко. – Тому обрали іншу конструкцію».

Біля малюнка Бенксі у Бородянці поставили захисну альтанку

Біля малюнка з дзюдоїстом у Бородянці поставили захисну альтанку. Фото: Київська ОВА

Для підтримання мікроклімату в альтанці встановили датчик LifeQuality, оснащений сенсорами температури, вологості та CO2. Якщо на вулиці стане холодно, в альтанці ввімкнеться обігрів і температура залишиться стабільною.

Біля кожного муралу – приблизно по чотири девайси. Біля «дзюдоїста» – до десяти. Система захисту містить близько 20 незалежних від електрики датчиків і чотири централі системи безпеки. 

У випадку небезпеки система повідомить «Шериф» про тривогу менш ніж за 0,15 секунди. «Сигнал приходить на пульт центрального спостереження та на планшети до автомобіля охоронців, – каже Туренко. – Завдяки фотофіксації вони бачать, що відбулося та їдуть до об’єкта». За 3-5 хвилин один із сотні екіпажів, що курсують областю щодня, буде на місці.

Бенксі залишив в Україні муралів на мільйони доларів, але їм загрожують вандали та погода. Скільки коштуватиме охорона від Ajax Systems і «Шериф» /Фото 2

Біля кожного муралу – приблизно по чотири девайси, що його охороняють. Фото: Ajax Systems

Що буде з муралами далі

Чому б не розмістити графіті анонімного британського художника в музеї? «Це найпростіше рішення», – каже заступник голови Київської ОДА Олег Торкунов. На його думку, роботи Бенксі повинні залишитись на своєму місці в первинному вигляді.  

Наступний етап – пошук архітектурних рішень для збереження арт-об’єктів під час відновлення житла. «Мурали Бенксі будуть сигналом для наступних поколінь берегти історію та надбання», – переконаний Торкунов.

Зрізаний зі стіни в Гостомелі мурал Нацполіція оцінила в 9 млн грн. Експерти оцінювали графіті Бенксі вище. Початкова сума муралів Київщини – $1 млн, пояснював арт-дилер Ігор Абрамович Forbes у листопаді. 

Тиражний малюнок Бенксі можна придбати за $30 000–50 000, велику роботу – за кілька мільйонів доларів, каже культурна менеджерка Катерина Тейлор. Якщо роботи продаватимуть на великому благодійному аукціоні в Лондоні чи Нью-Йорку, вартість може сягнути $10 млн, додає арт-дилер.  

Цінності роботам додають час і локація, каже Абрамович. «Раніше Бенксі не мав можливості робити висловлювання під час такої війни – тим більше в зоні, де багато руйнувань і постраждали люди», – додає він. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні