Категорія
Новини
Дата

Тривалі відключення електроенергії впливають на роботу 76% компаній – опитування

2 хв читання

Переважна більшість компаній (76%) підтвердили вплив тривалих відключень електроенергії на їхню роботу. 88% – готові до відключень електроенергії, і майже всі із них (94%) мають план дій на випадок тривалих відключень електроенергії або розробляють його. Про це свідчать результати опитування Стійкість бізнесу: як компанії готуються до зими 2024–2025» від Американської торговельної палати в Україні та компанії «Делойт».

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Участь в опитуванні, проведеному з 22 липня – 22 серпня 2024 року, взяли 139 керівників та топменеджерів компаній – членів Американської торговельної палати в Україні. 58% респондентів – керівники компаній.
  • Третина компаній може самостійно забезпечувати електропостачання протягом 24 і більше годин за умови відсутності централізованого електропостачання. 
  • Генератори є найпоширенішим джерелом живлення – 86% компаній використовують їх під час блекаутів, однак 40% з них диверсифікують джерела живлення, використовуючи, окрім генераторів, також сонячні панелі або газові установки.
  • Найбільш відчутним наслідком тривалих відключень електроенергії, про який повідомили майже дві третини респондентів (62%), є додаткові фінансові витрати на придбання палива, генераторів тощо. 
  • Більшість бізнесів визначили високу вартість резервного обладнання (73%) та недостатню кількість резервних джерел енергії (58%) ключовими викликами у підтримці енергетичної стійкості компаній.
  • Тривалі відключення електроенергії мають найбільший вплив на функції продажів (35%), виробництва (32%) та ІТ (27%).
  • Лише 22% респондентів впровадили зміни в операційні/виробничі процеси, зокрема відмовилися від деяких з них, передали на аутсорс або перенесли за кордон.
  • 69% респондентів вважають, що програми фінансової підтримки для встановлення резервних джерел живлення та/або додаткової генерації є ключовими заходами для підтримки їхнього бізнесу. Також компанії зазначили про актуальність регуляторних змін для спрощення реалізації незалежних енергетичних проєктів (53%) і програм податкових пільг та податкових відстрочок (46%).

Контекст

На початку вересня Національний банк опублікував результати щомісячного опитування підприємств. За його даними, у серпні індекс оцінки ділової активності збільшився до 48,4 порівняно з 44,4 у липні. Одним із основних факторів, який вплинув на покращення оцінок бізнесу НБУ назвав поступову адаптацію до проблем в енергетиці.

Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму €56,2 млрд, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом «Відбудувати краще, ніж було», становлять €50,5 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

Під час останньої масштабної атаки 26 серпня понад 200 російських ракет і дронів завдали українській енергосистемі шкоди, яка спровокувала масштабні відключення світла. У чому особливість цієї атаки та як енергетики долають її наслідки, читайте в інтерв’ю із членом наглядової ради «Укренерго» Юрієм Бойком.

Із жовтня 2022 року по вересень 2024-го об’єкти української енергетичної інфраструктури зазнали 1024 російських атаки, за даними Міненерго.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд