Категорія
Новини
Дата

Україна увійде в зиму з очікуваним 20%-м дефіцитом генерації – Асоціація енергоефективних міст

2 хв читання

Енергетики підготують до роботи приблизно 14-15 ГВт генерувальних потужностей до початку грудня з урахуванням відновленої генерації, що залишить енергосистему з очікуваним дефіцитом близько 4 ГВт. повідомив виконавчий директор Асоціації енергоефективних міст України (АЕГУ) Святослав Павлюк, пише «Інтерфакс-Україна». За його словами, цей дефіцит неможливо покрити повністю імпортом.

Внаслідок масованих обстрілів РФ в останні місяці в енергосистемі України спостерігається дефіцит.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • «Це (дефіцит генерації) загалом становить до 20% виробітку. Це насправді оптимістична картина», – сказав він.
  • Павлюк заявив, після початку повномасштабної війни українська енергосистема 2023 року мала у своєму розпорядженні 18 ГВт доступної потужності, однак після серії масованих ворожих атак на енергетичну інфраструктуру, починаючи з березня 2024 року, до липня робоча потужність скоротилася до близько 10 ГВт.
  • Базисом вироблення в українській енергосистемі є три атомні електростанції із загальною встановленою потужністю до 8 ГВт. При цьому деякі енергоблоки не можуть працювати на повне завантаження через несправність обладнання. 
  • Пошкоджено близько 50% потужностей гідроелектростанцій, загальна встановлена потужність яких до війни становила до 6 ГВт. Станом на серпень доступна потужність теплових електростанцій і когенерації сягала 5,5 ГВт.
  • У сфері установок із відновлюваними джерелами енергії Україна втратила на окупованих територіях відповідно 80% потужностей вітрових станцій і 20% — сонячних.
  • «Загалом ми підходимо до цього опалювального сезону в ситуації, коли вся генерація на лівому березі країни здебільшого зруйнована, призупинена або пошкоджена, і вона не працює. При цьому схід країни дуже сильно залежить від системи передачі. Таким чином, функціональність системи передачі абсолютно критично важлива, щоб впоратися з проблемами опалювального сезону», – пояснив він.
  • Павлюк прогнозує, що основний тягар відключень електроенергії взимку буде покладено насамперед на населення, оскільки не можна відключити, зокрема, сектор оборони, підприємства централізованого тепло- і водопостачання, обʼєкти критичної соціальної інфраструктури.

Контекст

Російські війська не припиняють щоденних обстрілів обʼєктів енергетичної інфраструктури. Наразі триває масштабна ремонтна кампанія для відновлення стабільної роботи енергосистеми та підготовки до осінньо-зимового періоду.

Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму €56,2 млрд, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом «Відбудувати краще, ніж було», становлять €50,5 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

Під час останньої масштабної атаки 26 серпня понад 200 російських ракет і дронів завдали українській енергосистемі шкоди, яка спровокувала масштабні відключення світла. У чому особливість цієї атаки та як енергетики долають її наслідки, читайте в інтерв’ю із членом наглядової ради «Укренерго» Юрієм Бойком.

Із жовтня 2022 року по вересень 2024-го об’єкти української енергетичної інфраструктури зазнали 1024 російських атаки, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд