Категорія
Новини
Дата

Збитки та втрати енергосектору України через війну перевищили $56 млрд – KSE Institute

1 хв читання

Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,2 млрд, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом «Відбудувати краще, ніж було», становлять $50,5 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Прямі збитки енергетичного сектору України складають понад $16,1 млрд. Найбільші збитки спричинили руйнування об’єктів генерації електричної енергії ($8,5 млрд), магістральних ліній передачі електроенергії ($2,1 млрд), а також нафтогазової інфраструктури ($3,3 млрд).
  • Непрямі втрати енергетичного сектору оцінюються в майже $40,1 млрд, основна частка цієї суми припадає на втрачені доходи енергетичних компаній – $39,6 млрд. Решта належить до витрат на розбір завалів та проведення демонтажних робіт на пошкоджених об’єктах – $0,5 млрд.
  • Загальні потреби відновлення енергетичного сектору попередньо оцінені аналітичною командою KSE в розмірі $50,5 млрд, включно з фінансовою потребою на відбудову в повному обсязі зруйнованої та пошкодженої енергетичної інфраструктури за принципом «Відбудувати краще, ніж було» ($48,5 млрд). Решта включає забезпечення потреб ліквідності енергетичних компаній внаслідок втрачених через війну доходів ($2 млрд). 
  • Потреби відновлення електроенергетичного сектору оцінені на загальну суму у $33,8 млрд, зокрема $29,3 млрд для об’єктів генерації. Ще $4,6 млрд необхідно для відновлення інфраструктури передачі та розподілу електричної енергії. Оцінна вартість відновлення нафтогазового сектору сягає $14,8 млрд, а сектору централізованого теплопостачання – $1,4 млрд, не враховуючи відновлення великих ТЕЦ. 
Збитки та втрати енергосектору України через війну перевищили $56 млрд – KSE Institute /Фото 1

Контекст

Під час повномасштабного вторгнення РФ окупувала понад 18 ГВт електрогенеруючих потужностей, зокрема найбільшу в Європі Запорізьку АЕС

Повністю зруйновані Каховська та Дніпровська ГЕС, а також Зміївська та Трипільська ТЕС

Критичних пошкоджень (понад 80%) зазнали приватні теплоелектростанції, серед яких Ладижинська, Бурштинська, Добротвірська, Курахівська, Криворізька та Придніпровська ТЕС. 

Пошкоджено близько половини високовольтних підстанцій передачі електроенергії. Російські війська фактично знищили всі нафтопереробні заводи на території України та значну частку інфраструктури зі зберігання нафти та нафтопродуктів.

Оцінку прямих та непрямих збитків здійснено аналітичною командою Київської школи економіки (KSE) відповідно до методології Світового Банку, з урахуванням значної кількості мікроданих, які збирають профільні органи влади, місцеві цивільно-військові адміністрації, енергетичні компанії від початку повномасштабної війни, а також за відкритими джерелами у зв’язку з обмеженим доступом до даних через високий ризик розповсюдження безпеково-чутливої інформації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні