Категорія
Новини
Дата

Тризуб для «Батьківщини-Матері». Мінкульт визнав непридатною сталь від «Запоріжсталі», комбінат не згоден

Міністерство культури та інформаційної політики вирішило використати сталь лише європейського виробника для виготовлення тризуба для «Батьківщини-Матері» через невідповідність технічним вимогам металу від «Запоріжсталі», сказано у заяві відомства. Комбінат повідомив, що не згоден з висновками Мінкульту та акту дефектовки.

скріншот з відео Facebook / Міністерство культури та інформаційної політики

скріншот з відео Facebook / Міністерство культури та інформаційної політики

Ключові факти

  • У Мінкульті заявили, що надана комбінатом сталь має різну товщину, що може змінити вагу усієї конструкції. Також там зазначили, що матеріал мав значну кількість пошкоджень, що ускладнило та сповільнило б підготовчі роботи.
  • «Використання сталі лише європейського виробника жодним чином не змінює кошторис проєкту: вартість металу залишається незміннoю – 400 000 грн», – повідомили у відомстві.
  • У заяві «Запоріжсталі» сказано, що компанія впевнена, що її сталь підходить для виробництва тризуба. «Вважаємо висунуті претензії упередженими та безпідставними й захищатимемо честь українського виробника і української сталі… Ми продовжимо виконувати усі взяті на себе зобов’язання у якості партнера виготовлення нового тризуба», – заявили у компанії.
  • Зазначається, що комбінат на запит Мінкульту безкоштовно надав всю сталь для виготовлення тризуба та сплатив за розробку проєкту заміни радянського символу. Також на підприємстві наголосили, що готові провести незалежну експертизу щодо якості сталі й додали, що з боку підрядника не було передано жодних актів дефектовки, претензій чи інших документів, які б засвідчували невідповідність металу.

Контекст

Вартість проєкту заміни радянського герба на український тризуб на монументі «Батьківщина-Мати» складає 28 млн грн, їх надають донори та меценати.

За даними Мінкульту, обраний для робіт метал мав бути ідентичним до того, з якого виготовили й сам монумент. Міністерство та генеральний підрядник проєкту ТОВ «Основа» визначили два типу металу для виготовлення тризуба: нержавіюча сталь «Запоріжсталі» завтовшки 1,7 мм і сталь закордонного виробництва завтовшки 1,5 мм.

25 липня у відомстві повідомили, що партія, що надійшла з українського комбінату, показала відчутну різницю з закордонним аналогом і вимогами проєкту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні