Категорія
Новини
Дата

«Метінвест» освоює виробництво слябів для своїх італійських заводів на «Запоріжсталі»

Металургійний комбінат «Запоріжсталь», що входить до групи «Метінвест», освоює виробництво слябів – заготовок для виробництва плоского листового або рулонного прокату. Про це розповів операційний директор «Метінвесту» Олександр Мироненко в інтервʼю NV Бізнес. Запорізька продукція має замінити продукцію зруйнованих маріупольських заводів групи.

Ключові факти

  • За словами Мироненка, на «Запоріжсталі» за планом йде процес освоєння товарних слябів. «Вже було поставлено близько 25 000 т з початку року. У травні вироблено близько 6000 т слябів для наших італійських активів. І плануємо нарощувати цей обсяг до 60 000−80 000 т», – заявив він.
  • Відповідаючи на запитання щодо якості слябів, Мироненко повідомив, що вже пройдена перша стадія сертифікації – випробування на зварюваність. 
  • «Очікуємо отримання сертифіката Bureau Veritas. Наступний крок – Lloyd’s Register. Щойно отримаємо їхній сертифікат, то в нас буде нормальне виробництво суднолиста», – сказав топменеджер «Метінвесту»
  • «Обсяг, який не зможемо забезпечити з «Запоріжсталі», закуповуватимемо на ринку», – додав він.
  • Мироненко зазначив, що при нормальному завантаженні італійські заводи купують близько 130 000-140 000 т на місяць. Тобто близько 50%», – зазначив він.
  • Щодо підприємства Spartan у Великій Британії, то, за словами Мироненка, поруч із ним є британські виробники слябів, які за логістичним ланцюжком ефективніші.

Контекст

Сляби виробляються на слябових машинах безперервного лиття заготовок (МБЛЗ) і використовуються як заготовка для виробництва плоского листового або рулонного прокату.

До війни маріупольський меткомбінат «Азовсталь» називали одним із найбільших світових виробників товарних слябів і постачальників в ЄС. Комбінат займав понад 30% європейського ринку. Повністю залежали від «Азовсталі» італійські та британські заводи «Метінвесту».

ММК ім. Ілліча у 2019 році запустив новий комплекс МБЛЗ №4. «Метінвест» інвестував у проєкт, який не мав аналогів в Україні, $150 млн.

В Європі група «Метінвест» володіє кількома активами. Зокрема у Болгарії знаходиться завод Promet Steel потужністю 500 000 т металопрокату на рік, в Італії – Metinvest Trametal та Ferriera Valsider сумарною потужністю 1,2 млн т на рік. У Великій Британії групі належить завод Spartan UK, який може випускати 200 000 т прокату на рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні