Фото: Facebook / Олександр Ткаченко
Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада звільнила Олександра Ткаченка з посади міністра культури

Фото: Facebook / Олександр Ткаченко

Верховна Рада звільнила Олександра Ткаченка з посади міністра культури та інформаційної політики, повідомив народний депутат із фракції «Голос» Ярослав Железняк. За його відставку проголосував 321 депутат.

Ключові факти

  • За інформацією Железняка, питання призначення нового міністра сьогодні не стоїть у порядку денному, і ймовірно, його не розглядатимуть на цьому тижні.
  • Народна депутатка від фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко повідомила, що Ткаченко виступив у Раді із двохвилинним звітом, у якому він «закликав до політичної культури, а не культури хейту».

Контекст

У 2021 році Ткаченко вже подавав у відставку, він хотів звільнитися, зокрема, через те що уряд виділив із бюджету «неприйнятну» суму для його міністерства на 2022 рік. Також тодішньому рішенню Ткаченка передувала ініціатива уряду забрати у Мінкульту відповідальність за Держкіно та передати його у відання Кабінету міністрів. 

19 липня на сайті Prozorro почали публікувати інформацію про профінансовані державою серіали, вихід яких запланований на кінець 2023-го. Станом на 19 липня укладено 17 договорів на понад 150 млн грн, повідомляли у Державному підприємстві «Мультимедійна платформа іномовлення України». Усього ж пообіцяли профінансувати 53 проєкти. Інформація про тендери посилила невдоволення українців щодо доцільності великих невійськових державних витрат.

20 липня міністр кільтури Олександр Ткаченко подав заяву про відставку вдруге, про це він повідомив у соцмережах. За його словами, таке рішення він ухвалив «через хвилю непорозуміння щодо важливості культури під час війни».

Того ж дня у вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський закликав Кабмін розглянути питання заміни міністра.

Наразі невідомо, хто замінить Ткаченка. У влади немає чіткої відповіді, кажуть два співрозмовники в ОП та ВР. Поки установу очолюватиме міністр з приставкою «виконуючий обовʼязки», припускає нардеп з керівництва «Слуги народу» на правах анонімності. Вірогідно, йдеться про заступника Ткаченка Ростислава Карандєєва. Ще одна можлива кандидатура – радник голови ОП Михайло Подоляк, вважає нардеп з президентської фракції, який попросив не називати його прізвище у матеріалі. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні