Категорія
Новини
Дата

Центробанк РФ запропонував заборонити криптовалюти у Росії. Bloomberg пише, що ідею лобіює ФСБ

Центральний банк РФ пропонує заборонити випуск, обмін та обіг криптовалют у Росії «для захисту приватних інвесторів». За даними Bloomberg, заборону лобіює ФСБ

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • ЦБ Росії хоче заборонити випуск, майнінг та обіг криптовалют, а також ввести відповідальність для російських фізичних та юридичних осіб за порушення заборони на використання криптовалюти в якості платежу.
  • Володіння криптовалютами у російській юрисдикції регулятор забороняти не збирається.
  • Банк Росії нібито турбують ризики криптовалют для приватних інвесторів, повʼязані з можливістю повної втрати вкладень у криптовалюти. «Зростання ринку криптовалют багато в чому відображає формування бульбашки на ринку», – сказано у доповіді.
  • Регулятор не пропонує забороняти володіння криптовалютою та інвестування у неї через іноземні юрисдикції, але хоче обмежити використання російської фінансової інфраструктури, уточнила директорка департаменту фінансової стабільності ЦБ Єлизавета Данілова, пише The Bell.
  • ФСБ Росії переконала очільницю російського ЦБ Ельвіру Набіулліну підтримати повну заборону на операції з криптовалютами у Росії, повідомили джерела Bloomberg. Російські спецслужби лобіювали заборону, оскільки платежі в криптовалютах все частіше використовуються для пожертвувань на користь «небажаних організацій».

Контекст

Після того, як у Китаї заборонили майнінг, китайські майнери почали розглядати можливість переїзду до інших країн. Зокрема, в Казахстан – через «лояльність влади та дешевизну електроенергії».

Казахстан посідає друге місце у світі за обсягом майнингу криптовалюти. Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв у листопаді 2021 року заявив про необхідність посилення контролю над криптоактивами. Крім того, з 2022 року майнери сплачують компенсаційний тариф на електроенергію – 1 тенге за кВт. Піти на ці заходи довелося, зокрема, через дефіцит енергії – попит на неї зріс у 2021 році на 8%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні