Категорія
Новини
Дата

Китай виганяє майнерів біткоїнів. Більшість із них можуть відправитися до американського штату Техасу та Казахстану

Більше половини світових біткоїн-майнерів, які знаходяться в Китаї, змушені покинути країну через рішення влади. Більшість із них можуть опинитися в американському штаті Техасі та Казахстані, пише CNBC.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У травні уряд Китаю закликав до припинення видобутку й торгівлі біткоїнами.
  • Хоча заяву китайська влада ще не закріпила законодавчо, це вже змушує майнерів полишати країну. Зокрема, віцепрезидент майнінгового пулу Poolin зі штаб-квартирою в Гонконгу Де Ла Торре заявив, що щороку майнери стикаються з новою забороною в Китаї, тому вони переїжджають до США й Канади.
  • Це відносно неважко зробити, так як видобуток криптовалют не залежить від місця розташування. Майнерам потрібно лише підключення до інтернету, на відміну від інших галузей, які мають бути чим ближче до кінцевих користувачів.
  • Також потрібно багато електроенергії, тому майнери зацікавлені в переході на найдешевші джерела енергії.
  • Одні з найнижчих у світі цін на електрику в Техасі, а частка поновлюваних джерел енергії там постійно зростає. Станом на 2019 рік 20% енергії отримують від вітру. При цьому клієнти можуть обирати постачальника електроенергії.
  • Однак є кілька обмежень, які заважають стати США глобальним центром майнінгу. Зокрема, це час для створення інфраструктури, необхідної для розміщення майнерів, який може скласти від шести до девʼяти місяців.
  • Також одним із можливих напрямів переїзду майнерів може стати найближчий сусід Китаю – Казахстан. Вугільні шахти цієї країни забезпечують дешеве енергопостачання.

Контекст

Дані про глобальний розподіл майнінгових потужностей на 2021 рік ще не доступні. Втім, минулі оцінки показали, що від 65% до 75% світового видобутку біткоїнів припадають на Китай. В основному на чотири провінції: Синьцзян, Внутрішню Монголію, Сичуань і Юньнань. Гідроенергетика Сичуані та Юньнані робить їх мекками відновлюваної енергії, а в Сіньцзяні й Внутрішній Монголії розташовано багато вугільних електростанції Китаю. Внутрішня Монголія вже офіційно заборонила майнінг криптовалют. Регіон хоче стримати зростання споживання енергії приблизно до 1,9% у 2021 році. 

Процес майнінгу криптовалют вимагає величезних обчислювальних потужностей для живлення комп’ютерів. Згідно з Кембриджським індексом споживання біткоїнів, видобуток цієї криптовалюти споживає більше енергії, ніж цілі країни, такі як Фінляндія та Бельгія, пише CNBC.

Водночас зростає стурбованість щодо шкідливого впливу майнінгу криптовалют на довкілля. Ілон Маск заявив, що відновить продаж авто за біткоїни за умови використання майнерами енергії з відновлюваних джерел.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні