Категорія
Новини
Дата

Цифровий безвіз. Уряд дозволив електронні підписи країн ЄС в Україні

Кабмін ухвалив постанову, яка визначає механізм визнання іноземних довірчих послуг в Україні, йдеться в повідомленні Мінцифри. Це має спростити електронну взаємодію українського бізнесу з іноземними партнерами.

Ключові факти

  • Ухвалене рішення пришвидшить інтеграцію України до єдиного цифрового ринку ЄС, заявили в Мінцифри.
  • Постанова, зокрема, дозволяє використовувати кваліфіковані електронні підписи країн ЄС в Україні, а також вносити до Довірчого списку іноземних надавачів електронних довірчих послуг. 
  • Відтепер громадяни ЄС зможуть підписувати в Україні е-документи своїми е-підписами та надавати електронні довірчі послуги в Україні.
  • Такі зміни спростять електронну взаємодію з іноземними партнерами, зокрема при веденні бізнесу, зазначають в Мінцифри.
  • Це дає можливість повноцінно використовувати українські е-підписи за кордоном та шеринг е-документів ЄС в Україні.
  • Ухвалення постанови також дозволяє укладати міжнародні договори про взаємне визнання електронних довірчих послуг з іншими країнами.

Контекст

22 листопада 2022 року уряд прийняв постанову №1311, якою затвердив «Порядок проведення експериментального проєкту щодо взаємного визнання електронних довірчих послуг між Україною та Європейським Союзом».

Проєкт має бути реалізовано до 20 серпня 2024 року. Очікується, що взаємовизнання електронних підписів спростить отримання певних послуг та ідентифікацію особи для українців, які перебувають за кордоном, а також підписання електронних документів із використанням електронних підписів між українськими та іноземними контрагентами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні