Категорія
Новини
Дата

Цифровізація будівельних послуг. В Україні запрацював держадміністратор Містобудівного кадастру

1 хв читання

В Україні розпочав роботу адміністратор містобудівного кадастру на державному рівні, спеціальне держпідприємство також буде адміністратором Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва та Єдиного державного реєстру адрес, повідомляє пресслужба уряду. Завданням ДП «Адміністратор містобудівного кадастру на державному рівні» є забезпечення прозорості управління кадастром.

Уся взаємодія з містобудівною документацією тепер відбувається в єдиній електронній системі – Містобудівному кадастрі на державному рівні.

Новий номер Forbes Ukraine: 202 найбільші приватні компанії та 303 ефективних СЕО. Оформлюйте передзамовлення та будьте першими, хто отримає два журнали за ціною одного! 

Ключові факти

  • Управління кадастром передбачає впровадження сучасних цифрових технологій, які полегшать процеси проектування, забудови та управління нерухомістю по всій країні.
  • Очікується, що робота Містобудівного кадастру сприятиме підвищенню прозорості у містобудуванні, розвитку цифрової економіки та покращенню умов для інвесторів.
  • 5 жовтня Міністерство розвитку громад та територій проведе зустріч з обласними військовими адміністраціями (ОВА) для обговорення питання щодо подання інформації про замовників містобудівної документації. 
  • На 10 жовтня заплановано проведення першого навчання громад по роботі функціоналу замовника містобудівної документації.

Контекст

Цифровізація реалізується у співпраці Міністерства розвитку громад та територій, Міністерства цифрової трансформації за сприяння проекту «Підтримка цифрової трансформації» що фінансується USAID та UK Dev. Партнер проекту – Фонд Східна Європа.

У серпні уряд ухвалив постанову про запуск електронного Містобудівного кадастру на державному рівні. Він дасть змогу муніципалітетам, органам архітектури та архітекторам працювати в єдиній цифровій системі. Раніше кадастри існували тільки в деяких органах місцевого самоврядування. Більшість містобудівної документації була в паперовому вигляді. Документи губили, підробляли чи гальмували їх розгляд заради хабарів.

Цей кадастр буде корисний для будівельників, держави та громадян оскільки: пришвидшує отримання інформації для видання дозвільних документів, проєктування та будівництва, відкриває геодані на електронній карті; прискорює процедури будівництва й зменшує конфлікти в галузі завдяки можливості швидко перевірити право будувати обʼєкт у певній місцевості; унеможливлює втрати або підробки містобудівної інформації; відкриває громадянам доступ до містобудівної документації, процедури її розробки, погодження та обговорення. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд