шоколад /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Ціни на какао досягли рекордних $10 000. Це призведе до подорожчання шоколаду

Акції виробників шоколаду знизилися Фото Getty Images

Ф'ючерси на какао піднялися вище за безпрецедентну позначку в $10 000 за тонну, продовжуючи історичне ралі, в результаті якого цього року ціни вже зросли вдвічі, це призведе до підвищення вартості шоколаду, пише Bloomberg.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Ринок стрясається через погані врожаї ключових виробників у Західній Африці. Крім побоювань щодо браку фізичних запасів, зростає тиск і на фінансовому ринку.
  • У вівторок фʼючерси в Нью-Йорку підскочили на 4,5%, до $10 080 за тонну – рівень, який здавався немислимим лише кілька місяців тому.
  • В даний час основна увага приділяється майбутньому врожаю в Західній Африці. «Ситуація з поставками в Західній Африці залишається надзвичайно напруженою напередодні збору врожаю наступного тижня», – йдеться у примітці Hightower Report.
  • Інші виробники, такі як Бразилія та Еквадор, прагнуть наростити виробництво, але мине кілька років, перш ніж на нещодавно посаджених какао-деревах зʼявляться боби, що затримує полегшення дефіциту світових поставок. 
  • За прогнозами Міжнародної організації з какао, співвідношення запасів і переробок цього сезону впаде до найнижчого рівня за більш ніж чотири десятиліття, що відображає хитке становище ринку.
  • Акції виробників шоколаду, включаючи Hershey Co., Rocky Mountain Chocolate Factory Inc. та Mondelez International Inc., знизилися.
  • Більш високі витрати на какао знижують прибуток виробників шоколаду, а подорожчання какао також стане поганою новиною для споживачів, якщо компанії продовжать перекладати витрати або продавати продукти меншого розміру або такі, що містять менше шоколаду.

Контекст

У березні світові ціни на какао-боби подолали рекордну позначку в $7000 за тонну, згідно з даними ICE Futures. З початку 2024-го вартість сировини для виробництва шоколаду зросла більш як на 65%.

Причина – четвертий рік поспіль неврожаї в Кот-д’Івуарі та Гані (60% світового виробництва бобів) через аномальні погодні умови – спочатку зливи, а згодом посуха, пише Reuters. Як наслідок – заводи з виробництва какао в цих країнах припинили або скоротили переробку. Це може призвести до стрибка цін на шоколад у світі. Як на цей виклик реагують українські кондитерські фабрики – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні