Какао-боби на складі Casib Coop-CA в Далоа, Кот-д'Івуар /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Шоколадна криза. Африканські заводи призупиняють роботу через брак какао-бобів

Какао-боби на складі Casib Coop-CA в Далоа, Кот-д'Івуар Фото Getty Images

Основні африканські заводи з виробництва какао в Кот-дʼІвуарі та Гані припинили або скоротили переробку, оскільки не можуть дозволити собі купувати какао-боби. Про це пише Reuters з посиланням на чотири джерела в галузі. Це означає, що ціни на шоколад у світі можуть злетіти.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Виробники шоколаду вже підвищили ціни для споживачів після трьох років поганого врожаю какао. Очікується четвертий неврожайний рік у цих двох країнах, які виробляють майже 60% світового виробництва какао, зазначає видання.
  • За останній рік ціни на какао зросли більш ніж удвічі, досягнувши численних історичних максимумів.
  • Виробники шоколаду не можуть виробляти шоколад із сирого какао й покладаються на переробників. Але переробники кажуть, що не можуть дозволити собі купувати боби.
  • Державний переробник бобів Transcao, один із девʼяти найбільших заводів Кот-дʼІвуару, заявив, що припинив закупівлі бобів через їхню ціну. Він повідомив, що продовжує переробляти боби зі складу, але не сказав, на якій потужності працює. Два джерела в галузі повідомили, що завод простоює.
  • Одне з двох джерел повідомило, що незабаром можуть закритися великі державні заводи в Кот-дʼІвуарі, де виробляється майже половина какао у світі.
  • За словами співрозмовників видання, навіть глобальний трейдер Cargill має проблеми із постачанням бобів для свого великого переробного заводу в Кот-дʼІвуарі. Підприємство призупинило роботу майже на тиждень минулого місяця. Компанія Cargill не коментує цю інформацію.
  • У Гані, що посідає друге місце з виробництва какао, більшість із восьми підприємств, включно з державною компанією Cocoa Processing Company (CPC), неодноразово зупиняли роботу на кілька тижнів із початку сезону в жовтні, повідомили два різних джерела. У компанії CPC заявили, що вона працює приблизно на 20% потужностей через брак бобів. 
  • Міжнародна організація какао (ICCO) очікує, що цього сезону світове виробництво какао впаде на 10,9% – до 4,45 млн т. За даними ICCO, через невідповідність попиту та пропозиції на ринку цього сезону виникне дефіцит у 374 000 т порівняно з 74 000 т минулого сезону.

Контекст

Зазвичай ринок какао жорстко регулюється – трейдери та переробники закуповують боби у місцевих дилерів на рік наперед за попередньо узгодженими цінами. Потім місцеві регулятори встановлюють нижчі вихідні ціни, які фермери можуть отримувати за боби.

Однак через дефіцит система ламається – місцеві дилери часто платять фермерам надбавку до вихідної ціни, щоб забезпечити себе бобами. Тоді дилери продають боби на спотовому ринку за вищими цінами. Оскільки світові трейдери поспішають купувати боби за будь-яку ціну, щоб виконати свої зобов’язання перед шоколадними фабриками, місцевим переробникам часто їх не вистачає.

Цього року заводи не отримують какао, яке вони попередньо замовили, і не можуть дозволити собі купувати за вищими спотовими цінами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні