Категорія
Новини
Дата

Ціни на продовольство у світі знижуються 11 місяців поспіль

У лютому відбулося незначне падіння показника світових цін на продовольство, що стало 11-м поспіль щомісячним зниженням. Про це повідомила Продовольча та сільськогосподарська організація ООН.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У лютому Індекс продовольчих цін ФАО в середньому становив 129,8 пункту, що на 0,6% менше, ніж у січні, але на 18,7% нижче від свого пікового показника в березні 2022 року. 
  • Зниження індексу, який відстежує щомісячні зміни світових цін на кошик продовольчих товарів, відображає падіння котирувань на рослинні олії та молочні продукти, яке більш ніж компенсувало різке зростання цін на цукор, зазначають у ФАО.
  • Індекс цін на зернові практично не змінився порівняно із січнем. Світові ціни на пшеницю дещо зросли протягом місяця, оскільки занепокоєння щодо посушливих умов у США та високий попит на постачання з Австралії були значною мірою компенсовані сильною конкуренцією між експортерами. 
  • Світові ціни на рис знизилися на 1% через уповільнення торговельної активності в більшості основних азійських експортерів, валюти яких також знецінилися щодо долара США.
  • Індекс цін ФАО на рослинні олії знизився на 3,2% порівняно з січневим показником, що було обумовлено зниженням світових цін на пальмову, соєву, соняшникову та ріпакову олії.
  • Індекс цін ФАО на молочні продукти знизився на 2,7% впродовж місяця, при цьому міжнародні котирування вершкового масла та сухого знежиреного молока продемонстрували найбільше падіння.
  • Індекс цін ФАО на мʼясо також майже не змінився порівняно з січнем. Світові ціни на мʼясо птиці продовжували знижуватися на тлі великої експортної пропозиції, попри спалахи пташиного грипу в кількох провідних країнах-виробниках, тоді як світові ціни на свинину зросли, головним чином через занепокоєння щодо обмеженої експортної пропозиції в Європі.
  • Індекс цін ФАО на цукор, навпаки, зріс на 6,9% порівняно з січнем і досягнув найвищого показника за останні шість років, що значною мірою повʼязано з погіршенням прогнозу виробництва цукру в Індії на сезон 2022–2023 років, а також зниженням світових цін на сиру нафту та етанол у Бразилії.

Контекст

Посухи, конфлікти та високі ціни, а також макроекономічні труднощі загострюють проблему продовольчої безпеки в багатьох країнах. За даними ФАО, загалом 45 країн світу потребують зовнішньої допомоги для забезпечення продовольством.

У шести країнах світу – Буркіна-Фасо, Гаїті, Малі, Нігерії, Сомалі та Південному Судані – люди вже відчувають або незабаром відчують гострий брак продовольства, що визначається як рівень 5 за Інтегрованою класифікацією фаз продовольчої безпеки, або катастрофічний голод. Мільйони інших стикаються з гострим голодом, згідно зі звітом.

Навіть попри те, що Індекс продовольчих цін ФАО дещо знизився за останні місяці, внутрішня інфляція цін на продукти харчування в багатьох країнах перебуває на критично високому рівні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні