Україна запускає гуманітарну «зернову» програму. Вона має допомогти українським виробникам і найбіднішим країнам /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна запускає гуманітарну «зернову» програму. Вона має допомогти українським виробникам і найбіднішим країнам

Getty Images

Україна запускає гуманітарну продовольчу програму Grain from Ukraine, яка передбачає забезпечення зерном щонайменше 5 млн людей до кінця весни 2023 року. Про це повідомив глава Офісу президента Андрій Єрмак. Суть програми полягає в прямій закупівлі країнами-учасниками проєкту агропродукції в українських виробників.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Україна вирішила спрямувати частину зібраної пшениці, що йшла на експорт, на закупівлю для тих африканських країн, де вже зараз існують проблеми голоду. Частину експортного зерна можуть викупити держави-учасники проєкту. Україна постачатиме його до бідних африканських країн, зазначив Єрмак.
  • За його словами, таким чином міжнародні партнери зможуть одночасно підтримати українську економіку у складній ситуації та допомогти бідним країнам Африки.
  • Україна ініціює створення міжнародної Координаційної групи з попередження голоду та під егідою президента Володимира Зеленського. Гуманітарна програма Grain from Ukraine буде реалізована в партнерстві з World Food Program.
  • Суть програми полягає в прямій закупівлі країнами-учасниками проєкту агропродукції в українських виробників та передачі її країнам, що перебувають на межі голоду, пояснив керівник Офісу президента.
  • Спільно з німецьким урядом та за підтримки Всесвітньої продовольчої програми до Ефіопії вирушило перше судно Nord Vind. На борту судна – 27 000 тонн пшениці. Це обсяг продовольства для майже 100 000 людей на рік.
  • До міжнародної Координаційної групи з попередження голоду входять представники урядів країн, корпорацій, меценати, які можуть прямо впливати на забезпечення продовольчих потреб мільйонів людей у світі.

Контекст

Україна хоче розширити угоду щодо експорту зерна з Чорного моря, включивши до неї більше портів та товарів, і сподівається, що рішення про продовження угоди як мінімум на рік буде ухвалено вже найближчим часом, повідомив 9 листопада заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков.

14 листопада міністри закордонних справ ЄС, США та Великої Британії Жозеп Боррель, Ентоні Блінкен та Джеймс Клеверлі закликали країни підтримати Чорноморську зернову ініціативу, продовживши термін її дії та розширивши масштаби діяльності.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні