Росія блокує «зерновий коридор» і може використовувати торговельні судна для військових вантажів – МЗС /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Росія блокує «зерновий коридор» і може використовувати торговельні судна для військових вантажів – МЗС

2 хв читання

Getty Images

Представники Росії при спільному координаційному центрі в Стамбулі кілька місяців поспіль системно затримують огляд суден, які прямують із українських портів чи до них, йдеться у спільній заяві міністра закордонних справ Дмитра Кулеби та віцепремʼєрміністра з відновлення України Олександра Кубракова. Тож, за останні три місяці світ недоотримав 10 млн т українського продовольства.

Ключові факти

  • Урядовці стверджують, що російські інспектори свідомо уповільнюють терміни інспекцій, щодня з запланованих 10 інспекцій, зазвичай, відбувається менше половини.
  • Згідно з повідомленням, у звʼязку з затягуванням інспекцій з боку Росії в Босфорі нині утворилась черга з понад 140 суден, переважна більшість яких очікує там понад місяць, через дії Росії продовольство недоотримують країни Глобального Півдня, зокрема Африки та Азії.
  • «Україна глибоко стурбована деструктивними діями РФ, які призводять до затримки роботи «зернового коридору» Чорним морем і підривають Чорноморську зернову ініціативу загалом, перешкоджають судноплавству в Чорному морі та вільному доступу продовольства на світові ринки», – сказано у заяві.
  • Такі дії Росії призвели до системного зменшення вантажообігу в рамках ініціативи. Зазначається, що за останні три місяці «світ недоотримав 10 млн т українського продовольства, і ця негативна тенденція набирає обертів».
  • Натомість, РФ користується можливістю безперешкодного торговельного судноплавства з російських чорноморських портів. «При цьому інспекції цих суден у Босфорі не відбуваються. Це, зокрема, робить можливим використання Росією торговельних суден для отримання вантажів військового призначення задля продовження війни проти України», – зазначили Кулеба та Кубраков.
  • Вони закликали міжнародну спільноту вимагати від РФ негайного припинення штучних затримок у роботі «зернового коридору», зупинки спроб РФ використовувати продовольство як зброю та розблокування українських портів.

Контекст

Черга в Босфорі спостерігається починаючи з листопада 2022 року. Це відображається на обсягах експорту. У листопаді порти експортували на 47% менше агропродукції, ніж у жовтні, коли ці проблеми починались. Якщо в жовтні недоекспортовано майже 2 млн т агропродукції, то в листопаді та грудні – вже по 3 млн т на місяць.

Раніше в Мінінфраструктури заявляли, що через дії Росії з жовтня минулого року українські порти змушені працювати на половину потужності, зменшився обсяг флоту на вхід до портів під завантаження, знизився обсяг експорту на 3 млн т щомісяця.

Упродовж січня кількість виходів суден із українських портів трималася на рівні 2,7, тобто в середньому це було по 2–3 кораблі на день. Це один із найнижчих показників за всі місяці існування «зернової ініціативи», повідомили в Мінагрополітики.

31 січня координатор системи ООН в Україні Деніз Браун заявила, що Чорноморська зернова ініціатива не заблокована, над її продовженням триває робота, пише «Інтерфакс-Україна». За її словами, ООН не дозволить припинення угоди.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні