Росія блокує «зерновий коридор» і може використовувати торговельні судна для військових вантажів – МЗС /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Росія блокує «зерновий коридор» і може використовувати торговельні судна для військових вантажів – МЗС

Getty Images

Представники Росії при спільному координаційному центрі в Стамбулі кілька місяців поспіль системно затримують огляд суден, які прямують із українських портів чи до них, йдеться у спільній заяві міністра закордонних справ Дмитра Кулеби та віцепремʼєрміністра з відновлення України Олександра Кубракова. Тож, за останні три місяці світ недоотримав 10 млн т українського продовольства.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Урядовці стверджують, що російські інспектори свідомо уповільнюють терміни інспекцій, щодня з запланованих 10 інспекцій, зазвичай, відбувається менше половини.
  • Згідно з повідомленням, у звʼязку з затягуванням інспекцій з боку Росії в Босфорі нині утворилась черга з понад 140 суден, переважна більшість яких очікує там понад місяць, через дії Росії продовольство недоотримують країни Глобального Півдня, зокрема Африки та Азії.
  • «Україна глибоко стурбована деструктивними діями РФ, які призводять до затримки роботи «зернового коридору» Чорним морем і підривають Чорноморську зернову ініціативу загалом, перешкоджають судноплавству в Чорному морі та вільному доступу продовольства на світові ринки», – сказано у заяві.
  • Такі дії Росії призвели до системного зменшення вантажообігу в рамках ініціативи. Зазначається, що за останні три місяці «світ недоотримав 10 млн т українського продовольства, і ця негативна тенденція набирає обертів».
  • Натомість, РФ користується можливістю безперешкодного торговельного судноплавства з російських чорноморських портів. «При цьому інспекції цих суден у Босфорі не відбуваються. Це, зокрема, робить можливим використання Росією торговельних суден для отримання вантажів військового призначення задля продовження війни проти України», – зазначили Кулеба та Кубраков.
  • Вони закликали міжнародну спільноту вимагати від РФ негайного припинення штучних затримок у роботі «зернового коридору», зупинки спроб РФ використовувати продовольство як зброю та розблокування українських портів.

Контекст

Черга в Босфорі спостерігається починаючи з листопада 2022 року. Це відображається на обсягах експорту. У листопаді порти експортували на 47% менше агропродукції, ніж у жовтні, коли ці проблеми починались. Якщо в жовтні недоекспортовано майже 2 млн т агропродукції, то в листопаді та грудні – вже по 3 млн т на місяць.

Раніше в Мінінфраструктури заявляли, що через дії Росії з жовтня минулого року українські порти змушені працювати на половину потужності, зменшився обсяг флоту на вхід до портів під завантаження, знизився обсяг експорту на 3 млн т щомісяця.

Упродовж січня кількість виходів суден із українських портів трималася на рівні 2,7, тобто в середньому це було по 2–3 кораблі на день. Це один із найнижчих показників за всі місяці існування «зернової ініціативи», повідомили в Мінагрополітики.

31 січня координатор системи ООН в Україні Деніз Браун заявила, що Чорноморська зернова ініціатива не заблокована, над її продовженням триває робота, пише «Інтерфакс-Україна». За її словами, ООН не дозволить припинення угоди.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні