Категорія
Новини
Дата

Обмеження цін на російську нафту залишиться на рівні $60 за барель. Країни G7 вважають такий рівень ефективним

Обмеження цін на російську нафту не буде переглядатись і лишиться на рівні $60 за барель. Таку позицію чиновники Європейської комісії озвучили послам країн – членів ЄС, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У Брюсселі вважають, що обмеження ціни на рівні $60 за барель довело свою ефективність, при цьому не зашкодивши ринку.
  • Керівництво ЄС заявило, що країни «Великої сімки» не бажають наразі переглядати діючі обмеження, повідомили обізнані із ситуацією співрозмовники видання.
  • Звіт Міжнародного енергетичного агенства (МЕА), на основі якого мали переглядатись обмеження, переконує в дієвості цінової стелі: вона зменшує прибутки Москви, але не призводить до зростання світових цін, зазначає Bloomberg.

Контекст

За даними МЕА, у лютому 2023 року Росія заробила $11,6 млрд від експорту нафти. Це менше за $14,3 млрд у січні і на 42% менше за $20 млрд, які країна заробила у лютому 2022-го.

Проте Росія продовжує постачати на світовий ринок «приблизно ту саму» кількість нафти, а це означає, що санкційні заходи не спричинили порушення світових поставок. Саме про це найбільше хвилювалися західні лідери. Але водночас, пише агентство, «санкції призвели до зменшення здатності Росії заробляти на експорті нафти».

Експорт російської нафти у ЄС впав на 760 000 барелів на день з 1,4 млн, зазначено у звіті, але Москва переспрямувала більшість цієї нафти переважно до Індії і Китаю, а також в Азію, Африку і на Середній Схід за нижчими цінами.

«Хоча Росія досягла відносного успіху в утриманні обсягів експорту нафти, доходи від цього експорту постраждали», – зазначається у звіті МЕА.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні