Категорія
Новини
Дата

МЕА допускає дефіцит нафти у другому півріччі через відновлення попиту Китаю та зменшення видобутку РФ

На Китай припадатиме майже половина зростання попиту на нафту цього року після того, як він послабив обмеження у звʼязку з COVID-19, заявило Міжнародне енергетичне агентство (МЕА), але обмеження видобутку ОПЕК+ може означати дефіцит пропозиції у другій половині року, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Припускається, що постачання з боку ОПЕК+ скоротяться через санкції Росії», – йдеться у щомісячному звіті паризького агентства.
  • У документі сказано, що світова пропозиція нафти перевищить попит у першій половині 2023 року, але баланс може швидко зміститися у бік дефіциту в міру відновлення попиту та припинення видобутку в Росії.
  • МЕА прогнозує, що попит на нафту зросте на 2 млн барелів на добу у 2023 році, при цьому на Китай припадатиме 900 000 барелів на добу. МЕА додало, що зі зростанням авіаперевезень авіаційне паливо має стати центральною опорою у відновленні глобального попиту.
МЕА допускає дефіцит нафти у другому півріччі через відновлення попиту Китаю та зменшення видобутку РФ /Фото 1

інфографіка: Reuters

  • Прогнози МЕА не відповідають прогнозу зростання на 2,3 млн барелів на добу, опублікованому у вівторок у доповіді Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), яка разом із такими союзниками, як Росія, складає групу ОПЕК+.
  • Міжнародні санкції проти Росії, спрямовані на те, щоб позбавити її коштів після її вторгнення в Україну, поки що мало вплинули на її експорт нафти, який у січні скоротився лише на 160 000 барелів на добу порівняно з довоєнним рівнем.
  • «Досі неясно, як ембарго ЄС та обмеження цін на нафтопродукти, що набули чинності на початку цього місяця, вплинуть на торгові потоки», – йдеться у повідомленні МЕА. 

Контекст

З 5 грудня країни «Великої сімки» у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. При цьому від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче. Такі самі обмеження для російських нафтопродуктів набудуть чинності 5 лютого 2023 року. Поки що гранична ціна на них не оголошена.

Видобуток нафти в Росії зріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім, джерела Reuters вважають, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 барелів – до 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. 

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадають на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. У загальній структурі федерального бюджету доходи від продажу нафти й газу в середньому становлять понад 40%.

Російська нафта все більше прямує до Китаю та Індії, тоді як близькосхідні виробники намагаються продавати більше нафти до Європи. Таким чином, західні санкції щодо російського палива прискорюють зміну глобальних енергетичних потоків.

Влада Росії неодноразово заявляла про можливе зменшення видобутку у відповідь на санкції. Росія в березні скоротить видобуток нафти на 500 000 барелів на добу, але не продаватиме нафту дешевше за цінове обмеження, заявив російський віцепремʼєр Олександр Новак. Це відбувається під тиском ембарго ЄС та обмеження цін «Великою сімкою» на російську нафту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні