«Велика сімка» проти зниження граничної ціни на російську нафту з $60 за барель – WSJ
Категорія
Новини
Дата

«Велика сімка» проти зниження граничної ціни на російську нафту з $60 за барель – WSJ

Країни «Великої сімки» хочуть зберегти верхню межу цін на російську нафту на рівні $60 за барель, пише The Wall Street Journal із посиланням на джерела. Це зводить нанівець надії деяких європейських столиць на посилення західних санкцій цього місяця. Напередодні влади Польщі, Латвії та Литви закликали знизити граничну ціну до $51,45 за барель.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Представники Європейської комісії попередили держави-члени блоку про позицію G7, заявивши, що президент США Джо Байден сказав голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляйєн минулого тижня в Білому домі, що Вашингтон не хоче коригувати нафтові санкції, кажуть джерела.
  • Позиція «Великої сімки» може спровокувати нову напруженість у ЄС щодо схеми обмеження цін. 
  • Західні офіційні особи погодилися переглянути рівень цінової межі $60 за барель у березні, а Польща та країни Балтії неодноразово наполягали на встановленні межі нижче $60 за барель. 
  • Українські чиновники підтримали зниження ліміту, сподіваючись ще більше скоротити прибутки Росії від продажу нафти.
  • Посадовці міністерства фінансів США, які розробили план цінової межі, заявили, що нинішня система цінової межі в основному працює так, як передбачалося. Вони стверджують, що цей план вже досягає двох цілей: зберегти доступність російської нафти на світових ринках і водночас скоротити доходи Кремля від продажу.
  • У заяві, зробленій на початку лютого, міністр фінансів США Джанет Йеллен пообіцяла, що в березні буде проведено перегляд стелі цін на нафту, що вселило надію серед прихильників зниження стелі цін на те, що Вашингтон зможе приєднатися до неї.
  • Дипломати з Польщі та країн Балтії заявили, що неясно, як вони діятимуть з огляду на позицію «Великої сімки» стосовно зниження обмеження. Вони заявили, що це питання має бути знову обговорено державами-членами ЄС у пʼятницю, 17 березня.
  • Потрібні будуть усі 27 держав-членів, щоб наполягати на зміні цінової межі, а для її зниження все одно знадобиться схвалення G7.

Контекст

У листопаді минулого року президент України Володимир Зеленський заявив, що вважає виправданим рівень обмеження цін на російську нафту на рівні $30 за барель, пише «Інтерфакс–Україна». Тоді Reuters повідомляв, що Польща хоче, щоб стеля цін була встановлена на рівні $30, аргументуючи це тим, що за умови собівартості видобутку в Росії, яка, за деякими оцінками, становить $20 за барель, пропозиція G7 принесе Москві надто багато прибутку. Литва та Естонія підтримали Польщу.

З 5 грудня країни «Великої сімки» у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. При цьому від ембарго звільняється постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче

Західні санкції щодо Росії значно скоротили її доходи від продажу нафти та перенаправили десятки мільярдів доларів на транспортні й нафтопереробні компанії, деякі з яких повʼязані з РФ, пише Reuters. Більшість із цих фірм базуються в Китаї, Індії, Греції та ОАЕ, повідомили не менше 20 джерел зі сфери торгівлі й банківського сектору. Росія в січні втратила близько $8 млрд нафтогазових доходів через введення країнами Заходу цінового обмеження, сказав голова Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Бірол.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні