Категорія
Новини
Дата

Туреччина виступає за часткове скасування санкцій проти РФ в обмін на деблокаду українських портів

Часткове зняття санкцій із Росії прискорить процес розблокування українських портів і транспортування зерна на світові ринки, вважає міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу. Про це пише турецька агенція Anadolu.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • «Туреччина вважає цілком законними й виправданими вимоги російської сторони щодо усунення перешкод на шляху експорту товарів із РФ, в обмін на забезпечення транспортування зерна», – сказав Чавушоглу на пресконференції після зустрічі з головою МЗС РФ Лавровим.
  • Західні санкції не торкаються експорту агропродукції із Росії. Але, на думку Чавушоглу, експорт російської агропродукції «…охоплює такі сфери, як: страхування судів, логістику, послуги у сфері перевезень і банківські операції. Іншими словами, якщо світ потребує продукції з України й Росії, ми повинні спільно відкрити шлях для постачання», – заявив голова турецького МЗС.
  • Міністр зазначив, що Анкара вважає реалістичним план створення «зернового коридору» у Чорному морі. Для цього Туреччина ініціювала створення у Стамбулі спеціального штабу з представниками України, Росії, ООН і Туреччини для розвʼязання проблеми розблокування українських портів.
  • Згідно з попереднім планом, Туреччина готова надати кораблі свого військового флоту для супроводу суден із зерном від українських портів до турецьких. План також передбачає огляд суден.

Контекст

За даними ООН, в українських портах на початок травня було заблоковано майже 4,5 млн т зерна. Продукцію неможливо експортувати через закриті морські шляхи внаслідок війни РФ проти України.

Російські війська вкрали кілька сотень тисяч тонн зерна на окупованих ними територіях України, заявляв заступник міністра сільського господарства Тарас Висоцький. За його словами, переважну більшість з 1,5 млн т зерна, яке зберігається на окупованій території, також може бути вкрадено.

РФ готова сприяти безперешкодному морському транзиту вантажів у координації з турецькими партнерами, зокрема з українських портів, заявив минулого тижня президент РФ Путін у телефонній розмові з президентом Туреччини Ердоганом. До цього Путін пропонував сприяння у розвʼязанні продовольчої кризи за умови зняття санкцій з Росії під час телефонної розмови з премʼєр-міністром Італії Маріо Драгі.

Напередодні Politico з посиланням на урядовців Білого дому повідомила, США не готові послабити санкції проти Росії в обмін на відновлення експорту зерна Чорним морем. США стежать за переговорами про відновлення експорту зерна, які ведуть з Росією ООН і Туреччина.

6 червня Туреччина та Росія без України досягли попередньої домовленості про відновлення поставок української аграрної продукції з ключового чорноморського порту. План передбачає розмінування берегів Одеси. Україна ще не схвалила цей план. Київ стурбований тим, що зняття оборони може залишити життєво важливий порт відкритим для російського нападу, кажуть джерела Bloomberg.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні